Pogledajte obaveznu zimsku opremu u Hrvatskoj i susjedstvu

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2019. u 13:06
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost, piše Revija HAK. Neupitno je trebamo li zamijeniti ljetne gume, zimskima čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod +7°C. Tada ljetne gume gube elastičnost kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11. do 15.4.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Na Interaktivnoj karti HAK-a možete pogledati koje su to zimske dionice u Republici Hrvatskoj.

Prema članku 104. novog Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/2016) pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

  • četiri zimska pneumatika (M+S) ili
  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva:

  • lanci na pogonskim pneumaticima ili
  • zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Kakva je propisana zimska oprema u europskim zemljama?

U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod je drugih, obavezna zimska oprema kad su na snazi zimski uvjeti na cestama, odnosno kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica.

U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku.

U nastavku je tablica s informacijama o zimskoj opremi u susjedstvu Hrvatske: .

Austrija – A, zakonska obveza od 01.11. do 15.04. Sva vozila moraju imati zimsku opremu. Kazne od 35€ do 5.000€. Gume moraju biti M+S i utori moraju biti duboki minimalno 4 mm. Također, umjesto zimskih guma na vozilu može biti i kombinacija ljetnih guma s lancima.

Bosna i Hercegovina – BiH, zakonska obveza od 15.11. do 15.04. Obavezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Italija – I, nema zakonske obveze. Na području Val d’Aosta: od 15. listopada do 15. travnja na automobilu je obavezna zimska oprema (zimske gume ili ljetne gume + lanci). Na ostalim područjima, ovisno o znakovima, zimska oprema obavezna je od 15. studenog do 15. travnja.

Mađarska – H, nema obveze, Na nekim područjima obavezno je korištenje lanaca za snijeg.

Slovenija – SLO, zakonska obveza od 15.11. do 15.03. Obavezna je zimska oprema unutar vremenskog perioda, kao i izvan vremenskog perioda u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Za vozila do 3.5t: 4 zimske gume ili ljetne gume (min. 4mm utora) + lanci.

Srbija – SRB. Zakonska obveza od 01.11. do 01.04. Obavezna je zimska oprema. U zimskim uvjetima vozila moraju imati M+S gume na pogonskim kotačima vozila do 3.5t. Minimalna dubina utora je 4mm. Lanci za snijeg su obavezni na označenim dionicama. Autobusi i kamioni moraju imati lopate za snijeg.

Komentirajte prvi

New Report

Close