Poduzetnik iz Irske nakon vijesti da se nudi 200.000 kn za povratak u Hrvatsku, objasnio glavni problem

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2021. u 14:58
FOTO: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Upitan što misli kad čuje ovakve najave hrvatske vlade odgovorio je: “Ja sam ovdje siguran da, ako sad umrem, moju obitelj nitko neće izbaciti iz stana i da će biti sigurna egzistencija i obrazovanje moje djece sve dok ne završe fakultet. Ne vidim da premijer išta slično nudi”.

Josip Almaši, poduzetnik koji se bavi prodajom informatičkih usluga, prije nekoliko se godina preselio u Irsku. Sad je u razgovoru za N1 komentirao vladinu mjeru “Biram Hrvatsku”.

Podsjetimo, radi se o poticajima za samozapošljavanje u iznosu od 150 ili 110 tisuća kuna, ovisno o industriji, plus dodatnih 50 tisuća ako se netko vraća iz Europske unije, odnosno 25 tisuća kuna ako se radi o preseljenju unutar zemlje u manje razvijeno područje.

Evo što o svemu tome misli Almaši.

“Samozaposleni moraju potpisati zadužnicu”

“Ja sam bio samozaposlen u Hrvatskoj… Krenuo sam s gradskim poticajem od 20 tisuća kuna. Druge godine sam zaposlio šest ljudi na pola radnog vremena. Kad sam otišao iz Hrvatske, firma mi je imala milijun kuna prometa. Bio, vidio, sve sam to prošao u prvom licu. Najkorisnije što sam dobio od tih državnih poticaja su bili tečajevi, znanje”, rekao je pa dodao:

“Kako ja to vidim, ono za što je država zainteresirana je kako pretresti europske novce u državni proračun. Samozaposleni moraju potpisati zadužnicu. Ako vi propadnete ili ne platite doprinose, ide ovrha. Sve te poticaje koje ste dobili morate platiti u doprinose. To je efektivno pretresanje europskih novaca u hrvatske doprinose. Praćenje cijelog tog programa ne postoji. Koliki je uspjeh? Nema.”

“U Hrvatskoj je bio stalni grč, frustracija, gubljenje vremena. Ne možete pokrenuti firmu s 20 tisuća kuna, aplicirao sam za sve poticaje, a da bi aplicirao na bilo što moraš dobiti potvrdu iz Porezne da nemaš duga. Kad god sam došao tamo, uvijek su našli neki dug, 23 lipe na koje je HGK počela računati kamatu”, dodao je Almaši.

“U Irskoj do pet tisuća eura se ne isplati pokušavati oporezivati bilo kakav prihod godišnje… Progresivni porez stupa do 40 tisuća eura godišnje i to je ovo što samozaposlene zanima. Tek nakon 40 tisuća nastupa maksimalno porezno opterećenje od 52 posto. Poticaja za samozaposlene ima toliko da ima posebna tražilica za to. Većina mjera su obrazovne i to je najvrjednije što sam dobio i od hrvatskih mjera. Nisu svi besplatni, ali su neki toliko jeftini da ih svatko može platiti”, naglasio je.

“Ako sad umrem, moja obitelj ima sigurnu egzistenciju”

Upitan što misli kad čuje ovakve najave hrvatske vlade odgovorio je: “Ja sam ovdje siguran da, ako sad umrem, moju obitelj nitko neće izbaciti iz stana i da će biti sigurna egzistencija i obrazovanje moje djece sve dok ne završe fakultet. Ne vidim da premijer išta slično nudi. Evo vam 20 tisuća eura. Pa okej… To je životna sigurnost koju u Hrvatskoj nisam imao. Ako sad umrem, moja djeca će imati osiguran pristojan život. U Hrvatskoj tog nema.”

“Meni je kvaliteta života bitno bolja u Irskoj nego u Hrvatskoj. Osim možda po vremenu. Vremenske prilike nisu baš, znate…”, zaključio je.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close