Podrška LNG-u u Hrvatskoj iz Bruxellesa

Autor: Objava za medije , 16. veljača 2016. u 16:36
FOTO: David Jones/Press Association/PIXSELL

Komisija je danas dala podršku projektima koji unaprjeđuju pristup globalnom tržištu LNG-a, te izgradnji skladišta diljem Europe, naročito u zemljama koje su ovisne o malom broju dobavljača plina.

“Ukapljeni prirodni plin (LNG) i skladištenje plina povećat će energetsku sigurnost EU-a”, poručili su iz Europske komisije na predstavljanju zakonskog paketa o energetskoj sigurnosti i naglasak stavili na LNG kao na budućnost energetske održivosti Europe.

Komisija je danas dala podršku projektima koji unaprjeđuju pristup globalnom tržištu LNG-a, te izgradnji skladišta diljem Europe, naročito u zemljama koje su ovisne o malom broju dobavljača plina. Na listi prioritetnih projekata Komisije za 2015. godinu koji su financirani iz Europske unije, nalaze se i dva projekta iz Hrvatske od kojih je jedan LNG terminal na Krku, a koji su zajedno dobili više od 20 milijuna kuna europskih sredstava.

“To su dobre vijesti za Hrvatsku koja ne samo da ovisi o uvozu plina, već svojom geografskom pozicijom može postati važan izvor LNG-a kojim će se opskrbljivati i jugoistočna Europa, te tako postati važno energetsko regionalno čvorište. Zbog svoje fleksibilnosti ima mogućnost da odgovori na bilo kakvu nestašicu plina. Osim što mijenja ekonomsko-političko pozicioniranje Hrvatske u Europi, otvara i prostor za malu i srednju privredu te poduzetništvo”, poručio je zastupnik Picula.

Cilj današnjeg predstavljanja jest osigurati da sve države članice imaju pristup tržištima ukapljenog plina i diverzifikaciju izvora dobave, kao ključni cilj “Energetske unije” EU-a .

“Manje od polovice potražnje za plinom pokriva se domaćom proizvodnjom, a ostalo se uvozi i to prvenstveno iz Norveške, Rusije i Alžira. Svega 10 posto ukupnog uvoza otpada na LNG koji se najviše uvozi iz Katara. To je uvjerljivo najveći svjetski proizvođač LNG-a, s kojim Hrvatska već tradicionalno ima dobre odnose i koji su već ranije izrazili interes za terminal na Krku”, ističe zastupnik Tonino Picula i pritom upozorava da je EU najveći uvoznik plina u svijetu.

Da bi se našao na ovoj listi, projekt mora imati značajan utjecaj na tržišta energije najmanje dvije zemlje Europske unije, pojačati konkurenciju na energetskim tržištima kao i energetsku sigurnost EU-a diverzifikacijom izvora.

Podsjećamo, zastupnik Picula je još lani za LNG terminal dobio najprije snažnu podršku iz Washingtona, a nakon toga i od povjerenika za energetiku Maroša Šefčoviča. Na njegovo pitanje tijekom razmjene mišljenja u Europskom parlamentu, Šefčovič je odgovorio da “LNG-u trebati dati prioritet jer predstavlja jedan od projekata važan za ostvarenje Europske energetske unije i odgovara na mnoge dileme”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close