Podravkina Mirna ostala bez tvrtke

Autor: Suzana Varošanec , 12. prosinac 2014. u 13:12
Prva je zadaća novoga vlasnika rovinjske tvornice ribe deblokada žiroračuna

U Podravki su potvrdili raskid suradnje s tvrtkom Mirna ribolov. U Mirni je krenula proizvodnja, distribuciju će riješiti drukčije.

Podravka je kao većinski vlasnik Mirne nakon dvotjedne inventure u toj rovinjskoj tvrtki pokrenula proizvodnju.

Napušta model distribucije proizvoda koji je dosad Mirna organizirala putem društva kćeri – Mirne ribolov i prepušta distribuciju Genezi. Iz te je suradnje ove godine nastao Genezin dug od 8,4 mil. kn Mirni ribolov, utvrdila je nova Mirnina Uprava, na čelu s Vladimirom Bunićem. Kako stvari stoje ispituje i Uskok. Da se proizvodnja odvija paralelno uz akciju Uskoka, potvrdili su nam Podravkini odvjetnici, kao i predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković.

On poručuje da je konačno sazrelo vrijeme da se napravi reda u Mirni i počne raditi, što znači uredne isplate plaća s porezima i doprinosima. Po odvjetničkim izvorima iz Bunićeva savjetničkog tima, Mirninoj Upravi trebat će kratko vrijeme da riješi sve zapreke. Veterinarski broj Mirna je već dobila. Još, međutim, traju pregovori s vjerovnicima vezani za deblokadu računa. Blokada iznosi 30-ak milijuna kuna, a njezino micanje ključan je pravni aspekt za zakonitost poslovanja. S Mirnom ribolov, preko koje su išle isplate tijekom blokade Mirne, suradnja se raskida, tvrde Podravkini odvjetnici. Ta tvrtka u predstečaju, čiji je najveći vjerovnik Mirna, nema ni ugovora ni imovine.

Podravkini odvjetnici tvrde i da ona nikad nije imala pravo zakupa poslovnog prostora nego pojedina ugovorena prava, poput korištenja brenda, no ti su ugovori raskinuti ili pred raskidom. No, David Ilijevski, koji je formalno novi vlasnik i direktor Mirne ribolov, reagirao je, kaže, na niz nezakonitosti i zbog goleme poslovne i reputacijske štete. Ulazak Mirne u prostorije njegove tvrtke te "nezakonito prisvajanje imovine i korištenje žiga" razlogom su što je podnio tužbu za smetanje posjeda te kaznene prijave Uskoku i policiji.

Inače, prije nego što je on prošloga tjedna  preuzeo Mirnu ribolov održana je javna dražba koju je organizirao rovinjski Općinski sud bez oglašavanja u medijima. Na njoj je 100 posto udjela u Mirni ribolov prešlo u vlasništvo tvrtke Jadranska sardina za milijun kuna. Tako je naplaćena 15-ak godina stara tražbina jednog odvjetnika u iznosu od 70.000 kuna, ali i Porezne uprave. No, čim je Porezna shvatila što se zbiva, žalila se na rješenje suda.

Žalba još nije rješena, no u korist Ilijevskog isti je sud donio pravomoćno rješenje prema kojem Ilijevski s naknadnim nalogom registarskom sudu može upisati vlasništvo. To nam je potvrdio Ilijevski, koji je donedavno bio predsjednik NO-a Mirne. On negira u cijelosti Genezin dug Mirni ribolov. Mirna, pak, smatra da je kupnjom Mirne ribolov Ilijevski za milijun kuna preuzeo i kontrolu nad tražbinom od 8,4 milijuna kuna prema Genezi, što je eklatantan primjer povrede Mirninih prava.  Mirnin odvjetnik Ivan Dvojković iz odvjetničkog društva Madirazza&partneri zaključuje da su strojevi, brend i većina radnika na Mirni, što je najvažnije za nastavak proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close