Podjelu karata čeka i niz važnih javnih kompanija, u igri za HEP i Sabina Škrtić?

Autor: Marija Brnić , 16. svibanj 2024. u 11:41
Mario Radić glavni je pregovarač Domovinskog pokreta, no jučer je opovrgao da će ući u treću Vladu Andreja Plenkovića/D. Puklavec/PIXSELL

Muke u DP-u oko izbora ministara ukazuju i na kadrovski deficit stranke?

Uoči današnjeg konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora i dalje se samo nazire i sastav nove, treće Vlade Andreja Plenkovića, a konačnu potvrdu tko su ministri javnost će dobiti zajedničkom objavom koalicijskih partnera HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Pritom je fokus, razumljivo, najviše usmjeren na DP-ovu stranu, jer se o HDZ-ovim ministrima više-manje sve zna, a očito je da će ostati u većini postojeća ekipa, na istim ili izmijenjenim funkcijama.

S najviše zanimanja, pak, čeka se ime novog ministra gospodarstva, koje bi u idućem mandatu trebalo biti prekrojeno, bez zaštite okoliša.

Kako se proteklih dana po kuloarima baratalo s nekoliko jačih i poznatih imena, nakon zadnjih pregovora pojavilo se posve novo i nepoznato ime, odvjetnika Ante Šušnjara, pa DP-ovo kadroviranje dodatno pojačava interes u slučaju ovog velikog i vitalnog državnog ministarstva.

Čeka ih cijeli niz važnih slučajeva

Treba što prije popraviti propuste iz slučaja Petrokemije, poljoprivreda je puna nezadovoljnih…

Bubalo se povukao
Mario Radić, glavni DP-ov pregovarač, figurirao je do jučer kao ministar demografije i potpredsjednik Vlade, poslovni čovjek i među ostalim suvlasnik Pevexa u kojemu s Pavlom Vujnovcem ima većinski udjel, svoja je upravljačka prava u tvrtkama prenio na Šušnjara.

Radić se, naime, već ranije povukao od mogućeg preuzimanja ministarstva gospodarstva zbog suradnje s Vujnovcem kao jednim od najmoćnijih ljudi u hrvatskom gospodarstvu, no pitanje je kako će na kombinaciju sa Šušnjarom u tom kontekstu eventualno reagirati Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Šušnjar je, inače, karijeru dosad gradio u problematičnom gospodarstvu, kao stečajni upravitelj, i to u više od 100 slučajeva.

Aktualni predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo prvo je ime koje se spominjalo kao potencijalnog DP-ovog ministra, a koji uz Radića u DP-ovim redovima kotira kao najpotkovaniji za upravljačke pozicije. No, on iz osobnog ili internog DP-ovog interesa nije došao u obzir. I druga imena koja su cirkulirala u kuloarima bila su iz kompanijskih okvira Pavla Vujnovca.

Sabina Škrtić, koja je inače desna ruka Vujnovca i netom je otišla iz ENNA-e, navodno na daljnje akademsko obrazovanje, godinama se tesala upravo u Ministarstvu gospodarstva, a kao kandidatom se spominjalo i Zvonimira Novaka, koji je također stasao u tom resoru. Za razliku od Bubala, oni nisu kadar DP-a, no upravo je i njihovo uključivanje u ‘igru’ ukazalo na kadrovsku potkapacitiranost DP-a.

Sabina Škrtić netom je izašla iz Enne, godinama se tesala u Ministarstvu gospodarstva, a trenutačno je na akademskom doškolovavanju/J. Galoić/PIXSELL

I ma koliko su u DP-u nastojali prikriti nepopularne kadrovske veze s najmoćnijom privatnom grupacijom u Hrvatskoj i s njom povezanim tvrtkama, predsjednik stranke Ivan Penava u jučerašnjim izjavama ipak je ukazao na mogućnost da će se i iz tog bazena posezati za rješenjima, apelirajući da se ne stvara narativ u javnom prostoru da ‘ako se radi u nekoj firmi da je to rampa’.

Sabina Škrtić, drugim riječima, mogla bi biti postavljena na drugu važnu poziciju unutar DP-ovog resora, predsjednice Uprave HEP-a. Privremeno je na čelu te državne tvrtke Vice Oršulić, imenovan u prosincu prošle godine, na mandat od šest mjeseci nakon odlaska Frane Barbarića, a koliko je poznato, nije još raspisan natječaj za tu poziciju.

Pod nadzorom Ministarstva gospodarstva još je nekoliko velikih strateških tvrtki – Janaf, Ina, Narodne novine, te HROTE, a nakon izdvajanja okoliša u zasebno ministarstvo koje će prema najavama voditi dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ostat će bez Hrvatskih voda.

Od javnih poduzeća još će pod ingerencijom DP-ovih ministara biti Hrvatske šume, koje su pod Ministarstvom poljoprivrede, a koje bi trebao preuzeti DP-ov ministarski kandidat Josip Dabro.

20

posto zadržala je samo država u strateški važnoj Petrokemiji

U roku dan-dva
U Ministarstvu gospodarstva zadržat će se od postojećih uprava ona za industriju, internacionalizaciju, EU fondove, Ravnateljstvo za robne zalihe, dok će se izdvojiti uprave za okoliš i vode. Po ocjenama onih koji su (bili) angažirani, razdvajanje ministarstva i nije loše rješenje, budući da je ono glomazno, no u svakom slučaju, resori koje preuzima DP izrazito su bremeniti…

Poljoprivreda je opterećena nezadovoljstvom raspodjelom resursa i poticaja, te njihovim nedovoljnim efektom na razvoj proizvodnje, dok je u gospodarstvu, uz izazov digitalizacije i ulaganja u energetiku, preostala briga za podizanje industrije i za rješavanje i dalje prisutnih ‘bolesnika’ poput brodogradilišta.

Prvi slučaj na kojemu će se ova dva ministarstva morati angažirati je kutinska Petrokemija i popravljanje propusta u realizaciji Vladine odluke da dokapitalizacijom, u kojoj će sudjelovati s većinskim vlasnikom turskim Yildirimom, zadrži kontrolni paket. Na žalost, proces je završio, a država pala na 20 posto, te predstoji otvoriti pregovore s Yildirimom kako bi u toj, za poljoprivredu važnoj tvrtki, država zadržala kontrolu.

Ministarstvo demografije tek se, pak, treba oformiti, no koliko god u Domovinskom pokretu razmišljali o tomu da na neki način pokušaju prikriti nepopularne kadrovske veze s najmoćnijom privatnom grupacijom u hrvatskoj i povezanim tvrtkama, to bi se moglo pokazati nepotrebnim i štetnim.

Jednostavnije bi bilo, u očitom nedostatku pravih kadrovskih rješenja izvan tog kruga, prestati glumatati i otvoreno posisati potrebne stručnjake iz tog velikog sustava. Što je manja šteta nego stavljati priučene ili kadrove nespremne za takve odgovorne poslove, jer najviše štete mogu učiniti neznalice na najodgovornijim mjestima. Problem je što vremena više nema i što ta imena treba objaviti u roku od dan-dva.

Komentirajte prvi

New Report

Close