Pod izlikom sumnji na prijevaru, država vjerovnicima dopušta guranje u stečaj

Autor: Saša Paparella (VLM) , 18. srpanj 2013. u 17:03
Bruno Orešar suvlasnik je hotela u Novom Vinodolskom/Jurica Galoić/PIXSELL

U slučaju hotelijerske tvrtke Novi Resort sporno je jesu li većinu potraživanja prijavila povezana društva.

Pokretanje predstečajne nagodbe trebalo bi tvrtkama omogućiti konsolidaciju, tijekom koje će se računi odbloklirati a poslovanje donekle normalizirati. No, usvajanjem novih izmjena i dopuna Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi tvrtka bi usred postupka mogla ipak otići u stečaj.

 

24milijuna

kuna ukupan je iznos tražbina tvrtke Novi Resort

Posumnja li da su odgovorne osobe pogodovale povezanim društvima, država može zaustaviti predstečajnu nagodbu i dopustiti nekom od vjerovnika da pokrene stečajni proces. U Zakonu se sada navodi da će "nagodbeno vijeće prekinuti postupak predstečajne nagodbe na prijedlog nadležnog tijela koje vodi postupak utvrđivanja zlouporabe prava do okončanja postupka". Za trajanja prekida postupka predstečajne nagodbe vjerovnici mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, što onda cijeli postupak postupka predstečajne nagodbe čini upitnim. Dakle, u slučaju da Porezna uprava po službenoj dužnosti pokrene postupak utvrđivanja zlouporabe prava od strane odgovornih osoba (odnosno članova društva / povezanih osoba), odnosno ako zaključi da su navedene osobe zlouporabile svoje ovlasti u društvu, a što je rezultiralo nemogućnošću naplate porezne obveze, doći će do prekida postupka predstečajne nagodbe.

Ministarstvo financija dobilo je tako pravo da može, uz sudjelovanje samo jednog vjerovnika, tvrtku dužnika poslati u stečaj, što je u suprotnosti s namjerama zakona o predstečajnoj nagodbi. Ministarstvo financija već koristi tu mogućnost, dopisom od 19. lipnja zatražilo je od Nagodbenoga vijeća pri Fini da prekine postupak predstečajne nagodbe s tvrtkom Novi Resort iz Novog Vinodolskog, koja upravlja tamošnjim hotelima što su ih izgradili Bruno Orešar i partneri. Projekt je kreditirala jedna banka, kojoj bi otvaranje stečaja omogućilo da preuzme vrijedne hotelske nekretnine.  "Ministarstvo financija sudjeluje kao vjerovnik u postupku predstečajne nagodbe društva Novi Resort. Iz podataka objavljenih u postupku razvidno je da su najveće obveze prema povezanim društvima. Porezna uprava pokrenut će postupak nadzora nad povezanim društvima zbog utvrđivanja proboja pravne osobnosti. Zbog toga tražimo da se prekine postupak predstečajne nagodbe radi rješavanja prethodnog pitanja, čiji ishod može znatno utjecati na ishod postupka, a sve radi zaštite ravnopravna položaja svih vjerovnika", navodi se u zahtjevu koji potpisuje ministar financija Slavko Linić.

 

98tisuća

kuna tražbina odnosi se na povezana društva

"Odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisano je da poduzetnik u uvjetima nelikvidnosti ne smije poduzimati radnje koje bi za posljedicu imale oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravan položaj", objašnjava se u Linićevu zahtjevu. Novi Resort Nagodbenom je vijeću pri Fini ovoga tjedna poslao očitovanje u kojem se tvrdi, pozivajući se na Zapisnik o utvrđivanju tražbina, da ta tvrtka "nema obaveze prema povezanim društvima, osim u minornim iznosima, a koji će se najvećim dijelom podmiriti putem kompenzacije u samom postupku".

Ukupan iznos tražbina je 24 milijuna kuna, a od toga se 98.000 kuna odnosi na povezana društva. U očitovanju se navodi kako je u postupku predstečajne nagodbe ponuđeno namirenje svih vjerovnika u visini ukupnih obveza, najkasnije do kolovoza 2016. Dužnik se protivi prekidu postupka "budući da ne postoje zakonske pretpostavke za udovoljenje. Novi Resort zapošljava 279 radnika i ugošćuje oko 800 gostiju. Eventualnim prekidom postupka predstečajne nagodbe stvorile bi se pretpostavke da bilo koji vjerovnik podnese prijedlog za otvaranje stečaja, čime bi se napravila nenadoknadiva šteta za sve vjerovnike", navodi se u očitovanju koje potpisuje Zvonimira Orešar, članica Uprave Novi Resorta. 

Odvjetnik Mićo Ljubenko:

Diskutabilno je to rješenje, može profitirati netko treći 

Ostavljanje mogućnosti da Ministarstvo financija prekine postupak predstečajne nagodbe vrlo je diskutabilno zakonsko rješenje. Uostalom, kakvog ima smisla predstečajna nagodba ako tvrtka usred tog postupka ipak ode u stečaj, pita se odvjetnik Mićo Ljubenko, kojeg smo zamolili za komentar izmjena zakona o predstečajnoj nagodbi. "Ovako se otvorila mogućnost, vjerujem slučajno, da profitira neka treća strana koja je zainteresirana za otvaranje stečaja. Može postojati neki sekundarni razlog za prekid predstečajnog postupka. Taj prekid gubi svoju pravu funkciju jer više nije fokusiran na eventualnu zlouporabu koja se u zakonu navodi, već daje mogućnost za uključivanje raznih drugih interesenata. Na kraju se može pokazati da i nije bilo zlouporaba, a prekid je iskorišten za otvaranje stečaja. Prekid mora biti stvarni prekid", kaže Ljubenko.

Komentirajte prvi

New Report

Close