Početak školske godine ispraznio je burzu rada: U prvom tjednu nastave škole zaposlile preko 4000 nastavnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2022. u 09:53
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Čak je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs primijetio da se u osam godina broj učenika smanjio za oko 44 tisuće, dok se broj nastavnika povećao za oko 3400.

Početak školske godine ispraznio je burzu rada te je broj nezaposlenih pao na 104 tisuće otkako su se djeca vratila u školske klupe, piše u ponedjeljak Večernji list.

Samo u prvom tjednu nastave osnovne i srednje škole povukle su s burze nezaposlenih oko 4343 nastavnika i drugog osoblja, a u dva tjedna broj nezaposlenih smanjen je za oko šest tisuća.

Iz Zavoda za zapošljavanje pojašnjavaju da je prvi školski tjedan razdoblje kada se zapošljavaju učitelji i profesori koji rade na određeno vrijeme, kao zamjene i slično.

“Tijekom lipnja i srpnja imali smo obrnuti trend kada je bio povećan broj nezaposlenih u djelatnosti obrazovanja te je u tom razdoblju 6820 osoba postalo nezaposleno. Riječ je, naime, o razdoblju kada su ugovori na određeno u djelatnosti obrazovanja mahom završavali. Sada se te osobe ponovno zapošljavaju, a očekujemo da će se ove oscilacije do kraja rujna stabilizirati. Može se očekivati, međutim, povećano smanjenje nezaposlenosti i početkom akademske godine”, pojašnjavaju na Zavodu za zapošljavanje. Fakulteti uglavnom počinju s nastavom u listopadu.

Nikad manje učenika nije sjelo u školske klupe, a istodobno nikad više nastavnika i drugog osoblja nije izašlo pred njih!

Čak je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs primijetio da se u osam godina broj učenika smanjio za oko 44 tisuće, dok se broj nastavnika povećao za oko 3400.

U državnom obrazovanju na punom je radnom vremenu zaposleno oko 67 tisuća osoba, no još je nekoliko tisuća nastavnika ili profesora koji rade po nekoliko sati. Među njima je, očito, i oko sedam tisuća zaposlenih na određeno vrijeme koji, prema najavljenim promjena Zakona o radu, neće više moći tako raditi “dovijeka”.

Država ograničava broj uzastopno sklopljenih ugovora na određeno kod jednog poslodavca na tri, što je vjerojatno većina ljudi koji su u rujnu otišli s burze i vratili se u škole već iskoristila te će im škole morati ponuditi stalne ugovore.

Komentirajte prvi

New Report

Close