Počeli s jednim strojem, sada žele postati centar visoke tehnologije

Autor: Marta Duić , 15. siječanj 2019. u 08:14
Joško Čupić, vlasnik tvrtke IMG-a Zagreb koja danas zapošljava 42 ljudi

Jedina prava konkurencija nam je uvoz, jer u RH ne postoji nijedan proizvođač takve opreme, kaže Čupić.

Krajem prošle godine obilježeno je 30 godina rada tvrtke IMG Zagreb, jedinog specijaliziranog proizvođača i servisera zapornih armatura te proizvođača proizvoda od nehrđajućeg čelika i drugih materijala za naftnu, plinsku, petrokemijsku, farmaceutsku i prehrambenu industriju.

IMG je nastao 1988. godine kao privatna tvrtka specijalizirana za proizvodnju i servis cijevnih armatura, visokotlačnih ventila, blokova, cijevnih spojnica i raznih drugih proizvoda od nehrđajućih čelika, a prema potrebi i drugih materijala za petrokemijsku, farmaceutsku i prehrambenu industriju.  Na početku su imali svega dvoje zaposlenih, točnije bili su to otac i sin Čupić i imali su samo jedan stroj, a danas svoje aktivnosti dijele na proizvodne i servisne kojima upravlja inženjerski odjel tvrtke.

Ina – prvi veliki klijent
"Kad smo nabavili drugi stroj, te davne 1992. godine, dobili smo i prvu veliku narudžbu iz Ine za crpilište plina i od tada je i započeo uspon tvrtke. Tada smo imali tri zaposlena radnika i prvi veliki posao odradili smo s njima, a ubrzo smo se popeli na šest te kasnije devet zaposlenih. Zahvaljujući uspješno izvedenim poslovima, počela smo poslovati i s drugim partnerima iz naftne i petrokemijske industrije kao što su Siemens, Plinacro, Podzemno skladište plina, Crosco naftni servisi, Pliva, Janaf, Petrokemija Kutina", kaže Joško Čupić, vlasnik IMG-a Zagreb.

Do 2010., prisjeća se, narastao je i broj kupljenih strojeva, a broj zaposlenih na 28 dok  danas posjeduju 26 strojeva i zapošljavaju 42 djelatnika. "Naša jedina prava konkurencija je uvoz, jer u Hrvatskoj, osim nas, zapravo ne postoji nijedan proizvođač takve opreme", kaže Čupić. Stručnost i usku specijaliziranost tvrtke IMG Zagreb prepoznali su, veli, partneri na inozemnim tržištima.

IMG Zagreb uspješno posluje na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, Francuske, Njemačke, Bjelorusije i SAD-a, gdje je zagrebački IMG u nekoliko navrata isporučio visokotlačne manometarske ventile, dok najveći promet na inozemnom tržištu tvrtka IMG Zagreb ostvaruje na području Francuske.  "U Americi radimo s Alternate Energy Systems, Inc, za koje smo već u nekoliko navrata isporučivali visokotlačne manometarske ventile. Najveći promet ostvarujemo na području Francuske za partnera Siemens SAS, za kojeg smo u posljednje tri godine isporučili robe i ukupno ostvarili promet od 561.000,00 EUR-a, što u prosjeku godišnje iznosi cca 187.000,00 EUR-a.

Noviji je podatak da nas je isti partner zbog zadovoljstva poslovanja s nama preporučio svojim partnerima na području Njemačke, tako da smo već i zaprimili upite i sada radimo na dobivanju posla", pohvalio se Čupić.Kako kaže, dugoročni cilj tvrtke je jačanje hrvatskog brenda proizvodnje na području cijevnih armatura i proizvoda od nehrđajućeg čelika.

Nova tržišta
"Usavršavanje proizvodnje, proizvodnog postrojenja te zapošljavanje novih djelatnika, sve su aktivnosti koje poduzimamo u svrhu konačne kvalitete i količine proizvoda što za cilj ima proširenje tržišta. Kontinuirano planiramo širiti proizvodni i prodajni program te otvarati nova tržišta. Cilj nam je postati vodeći hrvatski centar visoke tehnologije, specijaliziran za područje razvoja, proizvodnje i prodaje opreme za naftnu, plinsku, kemijsku, energetsku i farmaceutsku industriju", poručuje Čupić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close