Počela rasprava o zakonu o komasaciji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2014. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cilj izrade i donošenja zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta je okrupnjavanje posjeda u veće i pravilnije katastarske čestice.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je otvorilo javnu raspravu o prijedlogu novog zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, a koji treba potaknuti okrupnjavanje poljoprivrednih površina.

Javna rasprava o prijedlogu novog zakona o komasaciji trajat će do 14. svibnja. Cilj izrade i donošenja zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta je okrupnjavanje posjeda u veće i pravilnije katastarske čestice, a radi njegovog ekonomičnijeg iskorištavanja te stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje i povećanje konkurentnosti, navode iz Ministarstva poljoprivrede. U tom ministarstvu smatraju kako se radi o iznimno važnom zakonu koji bi trebao potaknuti okrupnjavanje poljoprivrednih površina. Kolika je važnost usvajanja zakona potvrđuje i podatak da se postupak komasacije u Hrvatskoj nije provodio od 1991. i posljednje izmjene Zakona o komasaciji su iz 1987.

Napominju kako danas ne postoji normativno uređeni okvir za provedbu postupaka komasacije, što u konačnici onemogućava provedbu postupaka, odnosno dovršenje započetih postupaka komasacije. Ministarstvo poljoprivrede ovim zakonom ima namjeru riješiti uz usitnjenost katastarskih čestica i zemljišno-knjižno stanje poljoprivrednog zemljišta. Prema dostupnim podacima, u razdoblju od 1862. do 1991. godine u Hrvatskoj je okrupnjeno nešto više od 822,7 tisuća hektara. Prema starim programima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem raspoloživo je 552,5 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega bi prema dosadašnjim saznanjima za komasaciju bilo predvidivo 276,25 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close