Počela gradnja tvornice aviodijelova u poslovnoj zoni Sjever 2

Autor: Darko Bičak , 13. siječanj 2021. u 07:12
O dolasku FACC-a u Jakovlje se počelo govoriti sredinom 2019.

Ova investicija, teška 33 milijuna eura, znači osiguranje radnih mjesta stanovnicima županije.

Počela izgradnja tvornice aviodijelova u poslovnoj zoni Sjever 2 u kojoj će se u prvoj fazi zaposliti 450 djelatnika. Informaciju je potvrdila načelnica Jakovlja Sanja Borovec dodavši da se u skorom razdoblju očekuju još dva nova investitora u ovoj zoni.

“Iako mjesecima kruže priče da od izgradnje tvornice aviodijelova neće biti ništa, strojevi na gradilištu pokazuju da smo ipak bili na pravom putu. Trud koji smo uložili u posljednje tri godine isplatio se.

Početkom prosinca 2020., austrijska aeronautička tvrtka FACC (Fischer Advanced Composite Components), u poduzetničkoj zoni Jakovlje, započela je s izgradnjom tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove.

Prema poslovnom planu tvrtka FACC u prvoj fazi zaposlit će 450 djelatnika”, kazala je Sanja Borovec (HDZ). Dodala je da ova investicija, teška 33 milijuna eura, znači osiguranje radnih mjesta stanovnicima ovog područja, bolju egzistenciju za život, ali i vjetar u leđa za daljnji gospodarski razvoj Općine Jakovlje.

O dolasku FACC-a u Jakovlje se počelo govoriti sredinom 2019. kad je najavljena greenfield investicija ove austrijske aeronautičke tvrtke. Samo u prvoj fazi predviđeno je bilo ulaganje 30-ak milijuna eura i otvaranje 600 radnih mjesta, a u drugoj fazi FACC je planirao otvaranje još jedne tvornice za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione s ukupno tisuću zaposlenih.

S obzirom na krizu koja je uslijed pandemije Covida-19 pogodila avionsku industriju, teško je procijeniti točan obujam ukupne FACC-ove investicije te njezinu dinamiku, a o tome se ne izjašnjavaju niti sami ulagači. Prilikom dolaska u Jakovlje je istaknuto da je upravo bazen kvalificiranih radnika bio najznačajniji za odabir lokacije za ovu veliku investiciju.

Kompanija je gotovo dvije godine pregovarala o najboljoj lokaciji za svoju tvornicu, koja je trebala biti na lokaciji unutar EU, a razmatrane su u finišu osim Hrvatske sve zemlje istočne i srednje Europe, a u finišu je Hrvatska bila ispred Slovačke i Poljske. Jakovlje nije bila i jedina lokacija u Zagrebačkoj županiji, ali je odabrana zbog dobre prometne povezanosti.

Plus za Hrvatsku bila je i dobro desetgodišnje iskustvo poslovanja s ovdašnjim tvrtkama, s kojima će i nakon pokretanja proizvodnje intenzivno surađivati. FACC je zadovoljan i troškovima energenata i ostalim operativnim troškovima u Hrvatskoj, kao i poticajima ulaganjima.

U prvoj fazi planirana je proizvodnja dijelova za Airbus, i to dijelovi za unutrašnjost aviona od pretinaca za prtljagu i stropnih panela do ulaznog dijela interijera.

FACC će u Hrvatskoj poslovati pod imenom FACC Solutions Croatia. FACC ima više od 3400 zaposlenih u 38 zemalja svijeta i s prihodima od 782 milijuna eura.

U vlasništvu je kineske državne grupacije AVIC Cabin Systems koja ima 450.000 radnika u svijetu i ostvaruje prihode od 54 milijarde dolara. Kako ističu iz same tvrtke, njihovu lidersku poziciju u ovom segmentu predstavlja i činjenica da svake sekunde polijeće jedan zrakoplov koji koristi njihovu tehnologiju ili dijelove.

Komentirajte prvi

New Report

Close