“Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović je upitna, neka Ustavni sud preispita rezultate izbora”

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2015. u 16:37
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Petrović Jakovina smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

Članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud, piše t-portal.

Iako Jakovina  kaže kako još nisu donijeli odluku o tome hoće li podnijeti DIP-u i Ustavnom sudu zahtjev za preispitivanje pobjede HDZ-ove kandidatkinje, smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH:

– Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali, upozorava Petrović Jakovina. 

Drugi razlog za preispitivanje pobjede Kolinde Grabar Kitarović, prema Petrović Jakovini, leži u nevažećim listićima.

Kad bi Ustavni sud prihvatio rezultate kakve je objavio DIP, trebao bi odgovoriti broje li se u oba kruga nevažeći listići. Petrović Jakovina upozorava da bi ih morao ubrojiti jer se ubrajaju od referenduma 1990. Osim toga, trebali bi dati odgovor i na pitanje primjenjuje li se ustavna norma iz čl. 95 Ustava RH na čl. 17/4 Zakona o izboru predsjednika. 

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić u izjavi za tportal kaže kako je činjenica da je DIP napravio zbrku, ali ne podržava preispitivanje izbornih rezultata na kojima inzsitira Jakovina.

– Oni mogu pokušati osporavati rezultat izbora, ali mislim kako je to jahanje mrtvog konja. Većina je većina. Izgubili su i gotovo, trebaju ići dalje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close