Po ugovorenim sredstvima treći u Uniji, slijedi novi ciklus težak 2 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2024. u 06:11
U korištenju sredstava EU Hrvatska je ostvarila napredak u zadnjem dijelu 2023./D. Javorović/PIXSELL

Kroz 18 poziva u 2023. više od 165 mil. eura prometu, 100 milijuna eura poduzetništvu…

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić izvijestio je kako je krajem prosinca 2023. Europskoj komisiji poslana osma Izjava o izdacima, čime je iznos ovjerenih izdataka iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) u 2023. godini prešao 1,3 milijarde eura.

Osim toga, u posljednja dva tjedna 2023. godine objavljeno je 11 novih poziva iz Programa Konkurentnost i kohezija (PKK) te Integriranog teritorijalnog programa (ITP), čime je objavljeno ukupno 18 poziva vrijednih više od 525 milijuna eura.

40

poziva vrijednih više od 1,26 milijardi eura objavljeno je već iz svih programa financijske omotnice 2021.-2027.

Na razini Slovenije
Pridodaju li se tome pozivi objavljeni iz drugih programa iz nove financijske omotnice 2021. – 2027., u 2023. godini ukupno je objavljeno 40 poziva vrijednih više od 1,26 milijardi eura.

“Zahvaljujući iznimnom angažmanu kolega i svih tijela u sustavu, godinu u kojoj smo proslavili prvo desetljeće članstva u Europskoj uniji završili smo na najbolji mogući način. Osim što smo iskoristili sva raspoloživa sredstva iz prve pune financijske omotnice te prema Europskoj komisiji ovjerili više od 1,3 milijarde eura, podigli smo intenzitet korištenja sredstava iz aktualnog financijskog razdoblja.

Tako su pred nama ulaganja u digitalizaciju, istraživanje i razvoj, obrazovanje, poduzetništvo, promet i mobilnost, zaštitu okoliša, razvoj urbanih područja i otoka, te zdravstvo i socijalne usluge”, poručio je ministar Erlić.

Da Hrvatska uspješno koristi EU sredstva potvrđuju i službeni podaci Europske komisije koji se objavljuju na portalu Cohesion Data, prema kojima je Hrvatska ostvarila napredak u zadnjem dijelu godine i skočila za jedno mjesto, te se sada nalazi na osmom mjestu po isplaćenim sredstvima, dok po ugovorenim sredstvima dijelimo treće mjesto sa Slovenijom.

Erlić

Osim što smo iskoristili sva raspoloživa sredstva iz prve pune financijske omotnice te prema EK ovjerili više od 1,3 milijarde eura, podigli smo intenzitet korištenja sredstava.

Kroz 18 objavljenih poziva iz Programa Konkurentnost i kohezija i Integriranog teritorijalnog programa, više od 165 milijuna eura bit će uloženo u promet, 100 milijuna eura u poduzetništvo, 86,5 milijuna eura u sprječavanje rizika od katastrofa te jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu, a 70 milijuna eura u obnovu javne kulturne infrastrukture.

Tu su još i ulaganja u NIAS sustav za potrebe gospodarstva, Znanstvene centre izvrsnosti, jačanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta, zdravstvo kroz uspostavu hitne helikopterske medicinske službe i nabavu vozila za hitnu medicinsku pomoć, te socijalno uključivanje kroz ulaganja u nove veteranske centre.

Razvoj urbanih područja
Značajna sredstva bit će uložena i u razvoj urbanih područja kroz provedbu ITU mehanizma u 22 grada.

“Prema indikativnom planu, u 2024. godini samo iz Programa Konkurentnost i kohezija te Integriranog teritorijalnog programa očekuje nas objava više od 100 novih poziva ukupne vrijednosti više od dvije milijarde eura, što znači da je pred nama novi veliki investicijski ciklus, ali i još puno lijepih priča koje nose EU fondovi u sve krajeve Hrvatske”, ističe ministar Erlić.

Komentirajte prvi

New Report

Close