Po dodatnim ispitivanjima u mariborskoj halal salami nema svinjetine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2013. u 15:02
Thinkstock

Slovenska tvrtka TMI Košaki iz Maribora objavila je u utorak da su dva akreditirana testiranja njihova proizvoda “goveđi kulen”, opremljenog s halal certifikatom, potvrdila da u njemu nema tragova svinjskog mesa.

Slovenska tvrtka TMI Košaki iz Maribora objavila je u utorak da su dva akreditirana testiranja njihova proizvoda "goveđi kulen", opremljenog s halal certifikatom, potvrdila da u njemu nema tragova svinjskog mesa.

Švedska agencija za hranu naredila je prije dva tjedna povlačenje goveđeg kulena tog proizvođača iz prodaje u Švedskoj, ustvrdivši da je u njemu testiranjem otkrila da sadrži 10 posto svinjskog mesa iako je proizvođač naveo da sadrži samo govedinu, na što je upućivala i oznaka halal, koja muslimanima jamči da je hrana pripremljena po njihovim vjerskim pravilima i da ne sadrži svinjsko meso.

Mariborski proizvođač nakon toga je iz preventivnih razloga proizvod povukao i iz prometa u Sloveniji, ali je ispitivanje uzorka te salame u nacionalnom slovenskom laboratoriju pokazalo da on ne sadrži svinjsko meso. Isto je potvrđeno i testiranjem uzorka salame iz iste serije u ovlaštenom laboratoriju ALcontrol AB u Švedskoj, naveo je direktor mariborske tvrtke Košaki Jure Bojnec u priopćenju za javnost.

Dodao je da je poduzeće zbog neopravdano mu pripisane afere sa svinjskim mesom pretrpjelo poslovnu štetu, a oštećeni su i njegovi poslovni partneri i kupci. Zbog toga će tvrtka Košaki idućih dana odlučiti koje korake trebaju poduzeti vezano na krive informacije koje je izazvalo priopćenje švedske agencije.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close