Ploveći hoteli, zabavni parkovi i biciklističke staze – strategija za ulazak među TOP 20

Autor: Marija Crnjak , 06. veljača 2013. u 17:51
Thinkstock

U idućih sedam godina u hrvatski turizam uložit će se sedam milijardi eura.

U idućih sedam godina u hrvatski turizam uložit će se sedam milijardi eura, udvostručit će se turistički prihod te dosegnuti 14,3 milijarde eura, broj noćenja porast će za 43 posto, otvorit će se 30 tisuća novih radnih mjesta.

Također, Hrvatska će ući među dvadeset turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta, 'bit će raj za investitore i turiste', no samo ako se provedu sve mjere Turističke strategije koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada te poslala u Sabor.

"'Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine' kvalitetan je putokaz ne samo za one koji izravno sudjeluju u kreiranju turističkog razvoja, već i za sve građane Hrvatske, budući da smo svi na neki način vezani uz turizam. U godini u kojoj postajemo članom Europske unije želimo poslati jasnu poruku o tome kakvi smo, kakvi želimo biti te što ćemo učiniti da uđemo u red vodećih 20 turističkih zemalja svijeta. Cilj ovog dokumenta je i ohrabriti investitore u njihovim idejama i planovima vezanim uz turizam“, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić prilikom predstavljanja konačnog prijedloga Strategije.

Novi sadržaji i produljenje sezone

Generalno, glavne odrednice Strategije su dizanje kvalitete postojećeg smještaja, povećanje udjela hotelskog smještaja i smanjenje privatnog smještaja, uvođenje novih sadržaja i produženje sezone. Ulaganja se podjednako očekuju u privatnom i javnom sektoru, s tim da se u javnim investicijama očekuje značajno financiranje iz fondova Europske unije. Također, naglasak nije na kvantiteti već kvaliteti i održivom razvoju pa se broj svih kapaciteta diže za svega 10 posto.

U planu je tako izgradnja 20 tisuća novih hotelskih kreveta, otvaranje 200-tinjak malih tematiziranih obiteljskih hotela i pansiona, otvaranje stotinjak ‘plovećih hotela’, manjih brodova namijenjenih cruisingu unutar hrvatskih teritorijalnih voda. U kampingu se očekuje povećanje kapaciteta za oko 7 tisuća kamp mjesta, što je do 15 posto više nego 2012. Očekuje se pretvaranje dijela obiteljskog smještaja u obiteljske male hotele, pansione i difuzne hotele.

Strategija predviđa izgradnju 30 golf igrališta, bar dva kongresna centra, te desetak novih tematskih parkova različite tematike, poput Winnetoulanda, parka Krapinskog pračovjeka, Priča Ivane Brlić Mađuranić. Radit će se i na dizanju kvalitete edukacije kadrova koja je trenutno među većim problemima hrvatskog turizma.

Edukacija i stipendije za menadžere

Ministar Verljko Ostojić najavio je danas suradnju s poznatim svjetskim obrazovnim ustanovama na svim razinama edukacije, stipendiranje top menadžera u iznozemstvu, a u planu je i uspostavljanje jakih regionalnih centara obrazovanja za turizam, trening centara te specijalizirane visoke poslovne škole za turizam. Također, u planu je otvaranje barem dva do tri referentna centra izvrsnosti provedbe praktične nastave, hotelskih objekata orijentiranih tržištu koji ‘zapošljavaju’ učenike i studente. U Strategiji se čak napominje da bi bilo dobro  utemeljiti turizam kao dio obrazovnog programa osnovnih škola.

Projekcije Strategije idu i do 2025. godine kad bi s provedbom svih potrebnih mjera trebalo biti ostvarno 107 milijuna noćenja, što je 77 posto više od ostvarenja u 2011. godini. Prihod od turizma s 14,3 milijarde eura u 2020. godini u narednih pet godina porastao bi na oko 18,5 milijardi eura, što je 11 milijardi eura više nego u 2010. Broj zaposlenih u turizmu i dalje bi rastao i dosegnuo novih 45 do 47 tisuća novih radnih mjesta (oko 31 tisuća u hotelijerstvu) te oko 22 tisuće zaposlenih u neturističkim djelatnostima. U 2025. godini u turizmu će tako biti realizirano ukupno oko 13 milijardi eura novih investicija u odnosu na sadašnje stanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close