Plodinama kazna zbog kašnjenja u plaćanju junetine

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2023. u 22:00
Utvrđeno je da su Plodine iskoristile pregovaračku snagu i nametnule dobavljaču mesa nepoštenu praksu/D. Špehar/PIXSELL

AZTN je utvrdio da su Plodine iskoristile navedeni faktor i nametnule nepoštenu trgovačku praksu u smislu ZNTP-a svom dobavljaču svježeg mesa.

Zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je trgovački lanac Plodine sa sjedištem u Rijeci s 15.000,00 eura (protuvrijednost 113.017,50 kuna).

AZTN je pokrenuo upravni postupak po službenoj dužnosti protiv Plodina radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da su Plodine iskoristile navedeni faktor i nametnule nepoštenu trgovačku praksu u smislu ZNTP-a svom dobavljaču svježeg mesa.

Utvrđeno je da su Plodine u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019., izvršavale plaćanja tome dobavljaču svježeg mesa, konkretno junećih polovica, u rokovima duljim od ZNTP-om propisanih 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

AZTN je izrečenu novčanu kaznu utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti. AZTN smatra da je s tako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close