Plitvička jezera dobile prestižnu nagradu, slijede nova poboljšanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2023. u 09:20
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Green Destinations je globalna neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, koja djeluje u više od 90 zemalja gdje surađuje s više od 500 destinacija i promovira prepoznatljivost “zelenih” odredišta.

Nacionalnom parku Plitvička jezera dodijeljena je prestižna nagrada Green Destinations za održivost,  što osim potvrde da se na Plitvicama usvajaju održive prakse znači da će se u svijetu za okolišno osviještene turiste promovirati kao “zeleno odredište”.

Ekološki osviješteni turisti prepoznaju odredišta koje provode održive prakse i njih odabiru. U Hrvatskoj taj certifikat imaju NP Plitvička jezera, Međimurska županija i grad Mali Lošinj. To znači da su dobro ocijenjene njihove postojeće odgovorne prakse, ali i da su dobile alat za daljnje dvogodišnje praćenje i poboljšavanje, kada im slijedi provjera.

Certifikat Zeleno odredište potvrda je da se na “održivom” djelovanju na Plitvicama puno napravilo, što je upravi parka poticaj za poboljšanja i stvaranje novih održivih praksi, rekao je Hini ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Dodaje da Green Destinations daje smjernice za poboljšanja u kontekstu održivosti, unapređenja komunikacije o održivosti s djelatnicima i lokalnim stanovništvom.

U iduće dvije godine reevaluacije certifikata, bit će imenovan kordinator održivosti, radit će se na monitoringu posjetitelja, smanjiti emisiju štetnih plinova posebno u transportu te općenito s fosilnih prijeći na energiju obnovljivih izvora, kaže Kovačević.

“Novost će biti i uključivanje lokalnih stanovnika u ciljeve zaštite okoliša i održivog i autohtonog turizma, kao i rad na povratnim informacijama turista, dakle praćenje zadovoljstva posjetitelja održivošću destinacije”, rekao je Kovačević i dodao da je važno raditi na autentičnosti doživljaja u destinaciji kroz „jačanje lokalne kulture i tradicije i implementacije u realan život“.

Za sve to postoje propisani koraci, jer sam proces Green Destinations certifikacije koji prolaze destinacije uključuje 84 kriterija s obuhvaćene četiri dimenzije održivog razvoja: društvene, okolišne, ekonomske i kulturne.

Green Destinations je globalna neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, koja djeluje u više od 90 zemalja gdje surađuje s više od 500 destinacija i promovira prepoznatljivost “zelenih” odredišta.

Otklonjeni UNESCO-ovi prigovori

Unatrag nekoliko godina aktualnim planom upravljanja posjetiteljima smanjen je pritisak na Nacionalni park Plitvička jezera i otklonjeni su prigovori UNESCO-a, na čijem je popisu svjetske baštine od 1979. godine. Riječ je o biološki i geomorfološki najbogatijem području Republike Hrvatske i njegovo očuvanje predstavlja javni interes države i svijeta i treba ga trajno štititi od pretjerane turističke eksploatacije i preizgrađenosti, a to su rizici na koje je 2016. godine Hrvatskoj ukazivao i UNESCO.

Kovačević kaže da se ranijim stavljanjem parka pod monitoring UNESCO-a upozorilo na preopterećenost u zoni posjećivanja, neadekvatno rješenje za otpadne vode i sl.

“Te probleme smo otklonili, izradili plan upravljanja posjetiteljima i ugradili pročistač otpadnih voda, a sada se poduzimaju i drugi koraci za razvijanje održivog turizma. Kroz Green Destinations dobili smjernice kako poboljšati određene segmente održivog razvoja. Sve ćemo te aktivnosti inkorporirati u svakodnevno poslovanje”, kaže Kovačević.

Najavljuje da će između ostalog trebati riješiti najosjetljiviji problem – broj posjetitelja u srpnju i kolovozu, ali da se plan upravljanja posjetiteljima pokazao uspješnim alatom pa će se i to riješiti.

Prosječan dnevni broj posjetitelja ovog ljeta je bio deset tisuća.

“Svima njima nastojimo dati potrebne informacije o destinaciji i ponašanju u parku”, kaže Kovačević.

NP Plitvička jezera u redovnoj djelatnosti permanentno surađuje s domaćim i inozemnim zaštićenim područjima.  Tako se iskustva i tehnike NP-a Plitvička jezera koriste u zaštiti sedrenih barijera na jezerima Ruidera u Španjolskoj, oštećenima zbog hidroenergetskih radova, a kroz Green Destination sustav suradnje će se širiti.

Naime, Green Destinations provodi i aktivnosti o klimatskim promjenama, suradnji javnog i privatnog sektora na održivosti, nacionalnim i regionalnim perspektivama, destinacijskom menadžmentu, praktičnim rješenjima održivosti za poduzeća u turizmu, načinima komuniciranja održivih praksi, planiranju održivih događanja, digitalnoj transformaciji u turizmu. Na primjeni svega toga u Plitvicama radi poseban tim.

Napisala: Vesna Horvat

Komentirajte prvi

New Report

Close