Plinari Zagreb i 500 km bjelovarske plinske mreže

Autor: Saša Paparella , 28. veljača 2018. u 22:01
Tvrtka se prodavala u stečajnom postupku svog vlasnika Elektrometala/Damir Špehar/PIXSELL

Zagrepčani od 2013. opskrbljuju plinom Bjelovarčane, a sada su na javnoj dražbi dali 41 milijun kuna za tvrtku koja se brine o 15.000 korisnika.

Gradska plinara Zagreb kupila je 100-postotni udjel u bjelovarskoj tvrtki Elektrometal – distribucija plina d.o.o., ponudivši 41 milijun kuna na usmenoj javnoj dražbi održanoj u srijedu na Trgovačkom sudu Bjelovar.

Tvrtka se prodavala u stečajnom postupku njenog vlasnika, Elektrometala d.d.   Stečajni upravitelj Elektrometala Franjo Otročak ranije je potvrdio da vlada veliki interes tržišta za udjelom u Elektrometal-distribuciji plina, koja se prodavala po početnoj cijeni od 25 milijuna kuna. Novcem od prodaje namirit će se potraživanja 465 radnika Elektrometala u ukupnom iznosu od 7,78 milijuna kuna, dok će ostatak pripasti razlučnim vjerovnicima. 

Elektrometal-distribucija plina d.o.o. upravlja plinskom mrežom od gotovo 500 kilometara na području Bjelovara i devet općina na području županije, od čega je 118 kilometara u njenom vlasništvu, a u 20-godišnjem zakupu još 300 kilometara plinske mreže, koja je u vlasništvu Grada Bjelovara. Tvrtka pruža usluge operatera distribucijskog sustava za 15.000 korisnika, a 2016. je završila s milijun kuna dobiti.

Opskrbljivač plinom na tom području je od 2013. Gradska plinara Zagreb-Opskrba, koja je preuzela taj posao od Elektrometala, nakon što je HERA Bjelovarčanima oduzela dozvolu za rad zbog kašnjenja u ispunjavanju obveza. Nakon atipičnog kraha u provedbi izglasane predstečajne nagodbe Elektrometala, nad tom je tvrtkom Trgovački sud u Bjelovaru lani proglasio stečaj. Obveze su iznosile 151 milijun kuna, a vrijednost imovine procijenjena je na 103,3 milijuna kuna. Tu je uvrštena i Metalna oprema Senj za koju, prema riječima stečajnog upravitelja Otročaka, također postoji interes kupaca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close