Plenković: ‘Tražit ćemo odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih’

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2022. u 16:19
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu nakon sastanka parlamentarne većine da će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih, te promjene u načinu upravljanja Inom.

“Razmotrili smo najaktualniju političku temu. Kao Vlada i parlametntarna većina zgroženi smo i šokirani, osuđujemo ovakvo udruživanje za ovakvo kazneno djelo, i to u vremenu najveće energetske krize”, rekao je na početku premijer Plenković.

“Tri aspetka nam se čine važna. Ministar Filipović je u ponedjeljak održao sastanak s dijelom članova Uprave Ine, zatražio izvješće, potom smo se sastali s članovima NO-a Ine i danas je sastanak na kojem se traže objašnjenja od Uprave Ine. Ključna poruka je da su institucije RH i Vlade bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost, o tome će odlučiti sud. Što se tiče drugog aspekta, djeluje otkriveno zahvaljujući službama Vlade što govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije jaka. Druga politička poruka odnosi se na upravljanje Inom. Jako smo nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš jer ta lista ovlasti izbjegava nadležnosti članova Uprave, ali to ne oslobađa odgovornosti članove Uprave da im se u hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj”, izložio je.

“Zbog toga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave. Tražit ćemo razgovor s MOL-om da krenemo u promjene upravljanja Inom.

Treći element o kojem smo danas razgovarali je politički aspekt, potpora svih članova većina, stabilnost koalicije”, naveo je premijer.

“Idućeg tjedan ćemo izaći s paketom mjera pomoći građanima, javnim institucijama. Ministri rade na pripremi tih mjera”, dodao je.

“Ovo je neugodna situacija, ali u kojoj je od prvog signala prije pet mjeseci niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom. Već je danas s računa jedne osobe iz ovog slučaja uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna”, naglasio je Plenković.

Na pitanje što znači tražiti odgovornost rekao je: “Odgovarati treba cijela Uprava u potpunosti, nema distinkcije u odgovornosti mađarskih i hrvatskih članova, zato ćemo tražiti odgovornost svih. Ovo zahtjeva ozbiljne razgovore s drugim suvlasnikom. Moja politička poruka je jasna. Kompanija djeluje u Hrvatskoj. Ovakvu političku štetu kakvu trpimo zadnjih tjedana dana jer je jedan krug osoba napravio ovakva nezakonita djela, a Uprava za to nije znala, nećemo ostati bez odgovora.”

 

“Dominantna odgovornost leži na Upravi. Prvo na onome tko je napravio kazneno djelo”, rekao je Plenković. Na pitanje o smjeni Nadzornog odbora odgovorio je: Sad ne.

Otklonio je vlastitu odgovornost te odgovornost Vlade.

“Traže rušenje vlade, e pa neće tako ići”, poručio je oporbi.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Hrvatska ima godisnje 200 milijardi kuna budzet, a nestane ti 1 milijarda kuna tj 5 %. I to samo ono sto se zna.

PIH ! Drzavica 🙂

Zanima me,

 

Koji   TELCI  I  KOKOŠI  i iz koje  REVIZIJSKE KUĆE …su dali blagoslov  završnim računima  ?

 

A da porezna malo i njih posjeti ?

Mariji crnjak isto nije za davat škare. Ahaha

Ne mora bit obavezni

New Report

Close