Plenković smijenio Kujundžića, objavljena i imena mogućih nasljednika

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2020. u 10:12
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je prelomio i smijenio ministra opterećenog nekretninskim aferama.

PremijerAndrej Pleković razriješio je dužnosti ministra zdrastva Milana Kujundžića. 

"Danas sam razriješio ministra Kujundžića. Obavili smo razgovor jučer. Imao je priliku javnosti objasniti. Ministarstvo zdravstva je bitno. Moramo se pripremiti na koronavirus. Obrana od koronavirusa je jako bitna tema. Ministar Kujundžić je bio fokusiran na teme koje nemaju veze s resorom zdravstva. On ide u Sabor. Sutra ću predložiti novog ministra. Nije mi predočio nikakve papire. Ovo su teme koje on mora objasniti i da Vlada ne bude opterećena", kazao je Plenković.

"Bitno je da Vlada radi svoj posao. Nisu to informacije o kojima sam s njim ikada razgovarao", rekao je Plenković "Zabrinjava me jedan fenomen koji je u ovoj Vladi izražen, a to je da se toliko jako u medijima krene tresti ministre. Nije bilo toga toliko", kazao je.

"Pozicija ministra nije vrijedna tereta, bilo bi najjednostavnije dati ostavku, ali mi moral to ne dopušta jer bi time pobijedile interesne skupone. Stavljam mandat na raspolaganje, jer bi bilo najlakše dati ostavku. Zamolio sam premijera da mi da vremena da iznesem sve činjenice. Zamolio sam premijera da donese odluku o mojoj smjeni, ali na temelju činjenica", kazao je Kujundžić na jučerašnjoj press konferenciji na koju je doveo i svog odvjetnika.

Tko su mogući nasljednici

Već se neko vrijeme špekulira tko bi mogao preuzeti Ministarstvo zdravstva, a iako se u kuloarima spominje više imena, u ovome trenutku najizglednija su tri kandidata, piše Jutarnji list.

Prim. Željko Plazonić

Plazonić je specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije koji je većinu karijere odradio u riječkom KBC-u. Od 2016. godine državni tajnik je u Ministarstvu zdravstva, a odnedavno je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka. Plazonić je za Jutarnji list potvrdio kako bi prihvatio poziciju ministra kada bi se to od njega tražilo, ali da ga nitko još uvijek nije kontaktirao. Smatra da ministar mora biti netko dobro upoznat s radom ministarstva jer je ostalo još pola godine mandata. Također je naveo kako se u mnogim stvarima ne slaže s ministrom, kada je riječ o vođenju ministarstva, te da mu je projekte koje je smatrao vrijednima odbio.

Prof. dr. Vili Beroš

Pomoćnik ministra Kujundžića, neurokirurg koji je radio u KBC Sestre milosrdnice. Njegovo ime se spominje još otkako je Most u dva navrata tražio razrješenje ministra. Sinoć je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno priznao da bi prihvatio ponudu premijera Andreja Plenkovića da bude ministar zdravstva. Međutim, kaže i da takvu ponudu od premijera još uvijek nije dobio. – Ono što je izvjesno, mislim da će premijer, kao i do sada, donijeti odluku koja je na dobrobit zdravstva i naših pacijenata, rekao je.

Doc. dr. Dario Nakić

Bivši ministar zdravstva iz Vlade Tihomira Oreškovića koji je na toj poziciji bio svega deset mjeseci. Liječnik je u zadarskoj bolnici gdje je bio i dugogodišnji ravnatelj. Za Jutarnji list je jučer rekao kako ga nitko nije zvao da preuzme ministarstvo te da ministar još nije razriješen i da se samim time ne može još ništa govoriti na tu temu. Takvu mogućnost nije decidirano odbio, nego je rekao da o tome može govoriti ako mu netko ponudi poziciju. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

2 godine prekasno!

sada može s krkanima nastaviti ziđat kuće po bauštelama, tako je i krenuo

Još mi nitko nije objasnio sta je čovjek ukrao ili pronevjerio??!!

Sada ce nas Plenkovic i vlada spasiri od koronavirusa. Hvala Bogu da imamo velikog vođu.

New Report

Close