Plenković rekao kada će biti gotova brza cesta Zagreb-Bjelovar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. lipanj 2022. u 14:24
Foto: pixabay

Dotaknuo se i nove zgrade bjelovarske bolnice koja je zbog modela financiranja za vrijeme prethodne županijske vlasti prijetila urušiti financije te županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu u Bjelovaru dovršetak izgradnje brze ceste Zagreb-Bjelovar tijekom 2024. godine, a potom i nastavak prema Virovitici i Terezinom Polju na granici s Mađarskom.

Hrvatska je značajno ubrzala apsorpciju sredstava iz EU fondova a Bjelovarsko-bilogorska županija je ugovorila dvije milijarde kuna EU projekata, pri čemu se 1,84 milijarda kuna odnosi na ugovore u mandatu ove Vlade, rekao je Plenković na svečanoj sjednici povodom Dana te županije.

“Dobro je da se tempo ubrzava u ovom desetljeću u kojemu na raspolaganju imamo najviše sredstava ikad”, napomenuo je Plenković. Podsjetio je da su županije dobile snažan alat u utrci za povlačenje novca iz EU fondova zahvaljujući reformi financiranja uz koju je izvorni proračun Bjelovarsko-bilogorske županije porastao čak 95 posto.

Dotaknuo se i nove zgrade bjelovarske bolnice koja je zbog modela financiranja za vrijeme prethodne županijske vlasti prijetila urušiti financije te županije.

“Vlada je prijatelj i partner županijama. Pokazali smo da smo prijatelji Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i kada se radi o vraćanju kredita za zgradu bolnice. Ovu lijepu bolnicu sada moramo dodatno opremiti. Dio opreme preselit ćemo iz postojeće, paviljonske bolnice, dio će pomoći Ministarstvo zdravstva kroz redovito financiranje, a za preostali dio moramo zajednički iznaći rješenje, makar i novim zaduživanjem”, rekao je.

Kao drugi veliki projekt spomenuo je izgradnju brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje. “Posebno je važno da se ta ‘riblja kost’ kroz Slavoniju izgradi što prije. Dionica do Bjelovara bit će gotova za dvije godine, a zatim pronaći financiranje za drugu fazu do Virovitice”, rekao je premijer.

Ocijenio je kako bjelovarsko-bilogorski kraj ima veliku razvojnu šansu i putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ali i kroz razvojni Projekt Sjever, osmišljen po uzoru na razvojni Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić kazao je kako je kroz uključivost i novi model upravljanja Bjelovarsko-bilogorska županija postala prva otvorena županija i svaki građanin može vidjeti kako se troši novac. Rekao je i kako je spašeno 130 radnih mjesta u daruvarskoj tvrtki Vodoprivreda koja je bila na rubu stečaja te su osiguranna sredstava za ovogodišnju otplatu kredita za bolnicu i sprječavanje kolapsa zdravstvenog sustava uz pomoć Vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close