Plenković: “Pričali smo s Amerikancima i Šveđanima u vezi nabavke novih borbenih aviona”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2019. u 09:42
Foto: Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL

Plenković je ranije u subotu izjavio da će Vlada nastaviti proces nabave borbenih aviona.

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu za HRT kako Hrvatska i dalje namjerava modernizirati ratno zrakoplovstvo, da cilja na zrakoplov zapadne tehnologije te da su u Muenchenu hrvatski predstavnici razgovarali s predstavnicima američkog proizvođača Lockheed Martina i švedske tvrtke Saab.

"Što se tiče tipa zrakoplova on je i zadnji put, bilo je sasvim jasno, na temelju studije koju su napravili stručnjaci iz ministarstva obrane, tip zrakoplova zapadne tehnologije. Mi smo i na ovoj velikoj konferenciji, gdje dolaze i ljudi iz svijeta obrambene industrije iskoristili ovu prigodu i za razgovor s predstavnicima Lockheed Martina i s predstavnicima Saaba", rekao je Plenković za HRT u Muenchenu gdje sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji.

Ustvrdio je da su oni i "dalje zainteresirani i mi ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima gledati kako da na temelju iskustva koje smo prošli započnemo jedan novi proces koji bi u razumnom vremenskom periodu osigurao Hrvatskoj realizaciju onoga što želimo, a to je modernizacija našeg zrakoplovstva".

Nakon što je propala nabavka izraelskih borbenih zrakoplova izraelskih F-16 Barak ministar obrane Damir Krstičević rekao je prije desetak dana da ne odustaje od stajališta da su Hrvatskoj potrebni višenamjenski borbeni zrakoplovi, a koje će zrakoplove Hrvatska nabavljati odlučit će se nakon analize tog propalog pokušaja.

Plenković je ranije u subotu izjavio da će Vlada nastaviti proces nabave borbenih aviona.

"Hrvatska ima sposobnost ratnog zrakoplovstva, a Vlada ostaje privržena nastaviti proces nabave višenamjenskih borbenih aviona", kazao je Plenković.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Umjesto da taj novac predviđen za kupnju aviona preusmjere u davanje poticaja malim poduzetnicima, i da taj novac upumpaju u proizvodnju, poljoprivredu, turizam, da zadrže ljude da ne odlaze u druge zemlje, državu ne brane avioni nego ljudi, za one koji su zaboravili pobijedili smo JNA bez i jednog aviona, ali smo imali ljude koji su vjerovali da se bore za pravu stvar, i zato smo pobijedili, a zamislite si da sad izbije rat, da imamo stotinu aviona, svemirske brodove, laserske zrake… rat ne bi dobili…

mislim da nama ne trebaju nikakvi avioni, ministar Krstičević bi se mogao angažirati u protuzračnu obranu (prema viđenoj reakciji u Saboru)
ovako
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi3koub58TgAhWEjosKHVh9DzYQwqsBMAF6BAgAEAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DNoD85qZhkWY&usg=AOvVaw1FM6P_WrUcNtsd_4pnywf8

Treba 12 kom Gripen E varijante koji je potpuno novi avion koji je tek u sijecnju usao u serijsku proizvodnju. Avion ima izuzetno naprednu elektroniku zbog cega ga zovu Sukhoi killer. Jak motor, moze letiti preko 2x brzine zvuka I izuzetno je jeftin za letenje. Moze sletit bilo gdje npr bez problema na bilo koji dio ravnine od cca 800m na bilo kojoj autocesti u HR (autocestu naravno treba privremeno zatvoriti). Svedska je blizu za servis I avion za 2 sata odleti na servis bez problema. Svedska je i pouzdaniji partner.

F16 je stari avion I kad je novi. I prestat ce se proizvoditi do 2023. Support ce postat skup. To se ne isplati. I amerikancima mi nismo toliko bitni te necemo dobiti nikakav offset.

Pa sta nisu rekli da su vec
odabrali amerikance i samo
cekaju ponudu…
Tak se trguje sa tudjim
novcima od poreznih
obveznika…

New Report

Close