Plenković objavio mjere pomoći: Ograničavaju se cijene struje i osnovnih namirnica, evo do kada i na koliko

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2022. u 11:37
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata. ‘Ovaj paket je težak skoro 21 milijardu kuna’, zaključio je Plenković.

“Današnja sjednica posvećena je jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i ekonomije od rasta cijena. Tome ćemo posvetiti čak prvih 20 točaka sjednice vlade”, rekao je Plenković.

“Idemo za jednom snažnom intervencijom, kao što smo to uvijek činili do sada na dobrobit Hrvatske i naših građana”, rekao je.

“Nalazimo se u vremenu globalnih poremećaja” rekao je Plenković te pokazao prezentaciju u kojoj se na grafovima vide porast cijena nafte, plina i struje.

“Prvi dio paketa je ublažavanje rasta cijena energije. Koncentrirali smo se na električnu energiju. Kad je riječ o kućanstvima, idemo na ograničene cijene struje. Ta mjera je fiksirana na razdoblje od 1. listopada do 1. ožujka i pokriva jesensko-zimski period”, rekao je.

“Tko bude trošio manje, plaćat će nizu cijenu. Oni koji potroše više, idu u viši cjenovni razred”, rekao je Plenković.

Za javni i neprofitni sektor cijene su nešto više.

I nove cijene struje za poduzetnike se mijenjaju. Vlada ih je podijelila u tri kategorije, ovisno o potrošnji.

Što se tiče cijene plina, cijene za kućanstva fiksirane su do 1. travnja 2023. godine, dakle građani mogu ostati mirni. Što se tiče poduzetnika po svoj prilici Vlada će čekati donošenje rješenja na razini EU.

“Kad je riječ o poduzećima, kad smo shvatili što se događa sa tržištima i nerealno visok rast cijena zbog ovih okolnosti, postoji niz zemalja s inicijativom da se na razini EU poduzmu zajedničke mjere kojima bismo obuzdali rast cijena plina. Ministar Filipović danas ide na sastanak u Bruxelles gdje ćemo se zalagati za cjelovito i zajedničko rješenje. Nije realno očekivati da će ijedna država to sama za sebe riješiti bez ulaženja u financijski ofsajd”, rekao je Plenković.

Objavio je i ograničenje cijena niza prehrambenih proizvoda.

Plenković je predstavio i mjere za socijalno ugrožene.

Najavio je i jednokratni energetski dodatak za umirovljenike.

Uz sve postojeće mjere ići će se i za isplatom posebnog novčanog primanja po korisniku, ovisno o broju djece u obitelji.

Poseban dio mjera pomoći odnosi se na studente i oporezivanje studentskog rada.

Najavljene su i potpore poljoprivrednicima.

Uvodi se i porezno rastrećenje, odnosno rast neoporezivih primitaka zaposlenih.

“Ovaj paket je težak skoro 21 milijardu kuna”, zaključio je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close