Plenković predstavio velike promjene oko mirovina, svima rastu mirovine, a tri su najvažnije novosti

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2022. u 09:45
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predstavio je će na konferenciji za novinare zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina.

Uz predsjednika vlade u predstavljanju je sudjelovao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

“Omogućujemo pravednije mirovine, s dvije izmjene ćemo obuhvatiti 300.000 umirovljenika, a izdvojit ćemo 1.1 milijardu kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću mirovinu, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023.”, rekao je Plenković.

“Više od 155 tisuća korisnika mirovina će se povećati za oko 550 kuna mjesečno”, rekao je Plenković o promjeni prava na mirovinu od pokojnog supružnika.

“Poduzimamo sve da bi našim umirovljenicima osigurali dostojanstvenu starost”, rekao je premijer.

“Mirovine će nastaviti rasti usklađivanjem, a ostaje i pravo rada na pola radnog vremena”, dodao je. “Mi od 1.1. povećavamo i najniže mirovine za 1 posto, a od 1.1.2025. godine povećavamo za još 1.5 posto”, dodao je.

Ministar Piletić rekao je da će izmjene na snagu stupiti 1. siječnja 2023. godineč.

Tri su ključne i važne promjene koje želimo predstaviti u novom Zakonu o mirovinskom osiguranju, a to su povećanje osobne mirovine, omogućavanje korištenje dijela obiteljske mirovine i povećanje najniže mirovine za 3 posto, rekao je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close