Plenković predstavio nove mjere Vlade protiv rasta cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2023. u 10:45
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rekao je da ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, a to su umirovljenici.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, vrijedan 1,7 milijardi eura, koji sadrži tri glavne stavke – ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka, te posebne potpore i poticaje.

Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci – od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada. Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata, izjavio je Plenković nakon sastanaka koje je održao s partnerima.

Osigurat će se potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

Također, za dječji doplatak idemo jednokratno sa snažnom potporom, rekao je Plenković. Mjera će obuhvatiti 128.000 s ukupno 230.000 djece. Za jedno dijete pomoć će iznositi 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura, a za pet i više 160 eura. Isplata će biti u travnju, a ukupno je za to osigurano devet milijuna eura.

Cijeli paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, poručio je Plenković.

Paket mjera dobio je potporu svih kojima je danas predstavljen, od komora do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine.

Novinarima se obratio i Željko Turk

“Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijena električne energije ostaju i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine”, poručio je Željko Turk ispred predstavnika županija, općina i gradova, prenosi HRT. Dodao je da je paket pomoći koji će pradstaviti Vlada ‘težak 1,7 milijardi eura.

Turk je dodao kako oko poreza na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara “da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda tj. porez na dohodak”.

Komentirajte prvi

New Report

Close