Plenković predstavio nove ministre: Otkrio ciljeve Vlade u naredne četiri godine

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2024. u 12:27
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zahvalio je bivšim ministrima, Anji Šimpragi, Nikolini Brnjac i Ivanu Malenici te im poželio uspjeh na novim dužnostima.

Prvi je radni dan treće vlade Andreja Plenkovića. Nova Vlada održala je sjednicu u Zagrebu.

Na početku sjednice usvojen je dnevni red, a predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je konstituirajući sjednicu Sabora i zahvalio većini koja je njegovoj vladi dala povjerenje. “To povjerenje itekako obvezuje. Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku”, rekao je.

Pozdravio je i nove ministre u Vladi, trojicu DP-ovaca, kao i novog ministra turizma. Zahvalio je bivšim ministrima, Anji Šimpragi, Nikolini Brnjac i Ivanu Malenici te im poželio uspjeh na novim dužnostima.

Plenković se dotaknuo i programa Vlade i rekao da je on “sinteza političkih programa stranka koje su dio većine”. “Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, suvremenu i održivu Hrvatsku”, rekao je premijer. Dodao je kako u naredne četiri godine želimo dosegnuti 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga zemlje i rekao kako želi ići i korak dalje te prijeći u kategoriju koja počinje slovom A. Također je istaknuo da je cilj Vlade podići plaće, ali i broj zaposlenih.

Najavio je i dizanje mirovina, naknada za novorođenčad, roditeljske naknade, socijalnih naknada, učinkovitije zdravstvo. Plenković kaže kako će se izraditi novi ZKP i kako će se raditi na borbi protiv korupcije. U narednih 60 dana napravit će se nacionalni programi vezani za nacionalne manjine, najavljuje. Tu je i daljnje ulaganje u vojsku i policiju, povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske. “Čuvat ćemo hrvatske granice, voditi računa o dignitetu Domovinskog rata, jačati utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu… U manje od dvije godine realizirat ćemo članstvo u OECD-u, jedinoj velikoj relevantnoj organizaciji kojoj Hrvatska treba pristupiti. Posebno ćemo voditi računa o Hrvatima izvan Hrvatske i o pravima konstitutivnog naroda u BiH”, rekao je naglašavajući kako se na izbornim listama našlo i dvoje zastupnika iz BiH, kao i, po prvi puta, jedna zastupnica iz Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close