Plenković pozvao trgovce da daju društveni doprinos u krizi

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2022. u 15:13
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako kaže, iako Vlada smanjuje PDV, cijene proizvoda se povećavaju.

Premijer Andrej Plenković u petak je u Gospiću konstatirao da Vlada non-stop snižava PDV, a onda se dogodi da cijena svih tih proizvoda kojima je snižen porezni teret poraste, te je pozvao trgovce da daju društveni doprinos u krizi.

“Mi non-stop smanjujemo PDV. Smanjili smo stopu s 25 na 13 posto, s 13 na 5 posto na toliko proizvoda i onda se dogodi to da mi smanjimo, a onda se cijena svih tih proizvoda, u odnosu na vrijeme kad im je PDV po stopi bio veći, poveća”, kazao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara je li dobio zahtjev malih mljekara da im se snizi stopa PDV-a s 25 na 5 posto po uzoru na neke druge europske zemlje.

Kako je istaknuo, svi akteri, a naročito udruge za zaštitu potrošača, moraju malo paziti.

Dodao je i da u priči oko limitiranja cijena desetak osnovnih prehrambenih proizvoda trgovci neće propasti zbog toga. Početkom rujna, naime, na snagu je stupila odluka Vlade o ograničavanju cijena devet osnovnih prehrambenih proizvoda, među kojima su suncokretovo ulje, glatko i oštro brašno, mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, šećer, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti, cijelo pile te miješano mljeveno meso.

“Mali trgovci imaju po dvije, tri tisuće proizvoda, veliki po 20 tisuća proizvoda. Neka ‘maknu’ marže, neka ‘maknu’ troškove, neka daju društveni doprinos u krizi. Ne može Vlada baš sve riješiti. Što se mene tiče, pomogao bih svima, ali ne na način da se Vlada odriče od PDV-a, a da onda cijena proizvoda bude veća. Kome onda pomažemo? Pomažem onome tko trguje s tim proizvodom, dok državi ide manji prihodi, a isti ovi ljudi će reći – naš proizvod je skup i nitko ga ne kupuje”, istaknuo je između ostalog Plenković, koji je u Gospiću otvorio 24. tradicijsku izložbu “Jesen u Lici”.

Komentirajte prvi

New Report

Close