Plenković objavio kolika je proračunska rupa: Sljedećih mjeseci treba biti “čvrst”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2020. u 12:57
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Najvažnijim je označio zadržavanje rashoda na planiranih 147,3 milijarde kuna te najavio aktivnosti na financijskim tržištima kako bi se zatvorio manjak prihoda.

Ukupni prihodi državnog proračuna u rebalansu smanjuju se za 23,2 milijarde kuna i iznosit će 122 milijarde kuna, dok ukupni rashodi ostaju na prvotno planiranih 147,3 milijarde kuna, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je najvažnije zadržavanje razine planiranih rashoda.

Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini originalno su u proračunu planirani u iznosu nešto većem od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna.

Premijer Plenković rekao je u uvodu sjednice da se rebalans donosi zbog “neobičnih okolnosti” koje nitko nije želio te je rebalans nužan kako bi se osiguralo financiranje države.

Najvažnijim je označio zadržavanje rashoda na planiranih 147,3 milijarde kuna te najavio aktivnosti na financijskim tržištima kako bi se zatvorio manjak prihoda.

Zahvalio je ministrima na uštedama te rekao kako razumije da to nije bilo lako, no istaknuo kako sljedećih mjeseci treba biti “čvrst”, kako bi se lakše krenulo u snažni oporavak.

Naglasio je da je dobra okolnost to što je Hrvatska ušla u aktualnu krizu znatno pripremljenija nego u globalnu krizu 2008. godine.

Spomenuo je i proljetne ekonomske prognoze Europske komisije, koje su za Hrvatsku optimističnije nego Vladine te istaknuo da će to svakako reputacijski pomoći Hrvatskoj, koja će, ako je rekao, sigurno biti gledana kroz povoljniju optiku u odnosu na moguće povećanje kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close