Plenković o slučaju Matijanić: Što Beroš ima s postupcima liječnika?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. kolovoz 2022. u 13:24
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Čelnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak su ustvrdili da su Matijanića ubili država i sustav te zatražili smjenu ministra Beroša

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak, govoreći o smrti novinara Vladimira Matijanića, kako sve treba ispitati, ali ne može se reći da se ikoga štiti, a na prozivke za odgovornost ministra zdravstva Vilija Beroša upitao je kakve veze on ima s postupcima liječnika u tom slučaju.

Čelnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak su ustvrdili da su Matijanića ubili država i sustav te zatražili smjenu ministra Beroša, no Plenković to prilikom posjeta Primorsko-goranskoj županiji nije komentirao jer, kaže, to nije vidio i zna samo ono što su na konferenciji za medije naveli stručno povjerenstvo i zdravstvena inspekcija.

U slučaju Matijanić nitko ne štiti odgovorne

HND je izvješće inspekcije nazvao sramotnim i traži istragu do kraja, a Plenković je ocijenio kako će se “neovisno o tome što je kazalo povjerenstvo i inspekcija, DORH i policija baviti tim slučajem ionako, bez apela”, jer to rade po službenoj dužnosti.

Odgovarajući na pitanje ima li tu odgovornosti ministra Beroša, premijer je ocijenio kako je ono što je kazalo povjerenstvo “za onoga tko želi čitati i slušati, puno informativnije od onoga što se moglo dosad pročitati”

Ustvrdio je kako mu je žao što je mlad čovjek umro, dok je na pitanje je li ovo sramota za zdravstvo odgovorio kako se sve treba ispitati.

Na konstataciju da povjerenstvo i Beroš štite svoje ljude, odgovorio je kako ne bi rekao da itko ikoga štiti.

“Naprotiv, ako ste pažljivo čitali, tamo se govori o stvarima koje su činjenično točne i o ocjenama onih elemenata koji nisu bili dobri. Pažljivo čitajte, nemojte biti paušalni”, rekao je Plenković novinaru.

Upitan je li onda Beroš siguran što se tiče tog slučaja, premijer je odgovorio: “Što ima Beroš s postupanjima ljudi u cijelom ovom lancu događanja? Je li on bio tamo u KBC-u? Je li odgovarao na telefon? Je li došao s hitnim timom nekome u kuću? Objektivna odgovornost, dobro ok”.

Na konstataciju novinara da je mogao smijeniti odgovorne, Plenković je upitao uzimaju li to novinari u svoje ruke pravdu.

“U pravnoj i demokratskoj državi kao što je naša zna se tko je nadležan za što. Postoji Ministarstvo, inspekcija zdravstvena, stručno povjerenstvo. A postoje druga tijela koja iz drugog kuta možda gledaju na iste činjenice. Je li na isti način ili ne, to ćemo vidjeti, to ne znam ja, vi niti vaše kolege”, rekao je.

O aferi “Daj pet” – neka DORH, Uskok i policija rade što trebaju

Premijer je komentirao i aferu “Daj pet” koja je vezana uz intervencije Sanje Musić Milanović i mijenjanje četvorki sinu predsjednika Zorana Milanovića u petice, u kojoj policija po nalogu Uskoka provodi izvide.

“Kao i ovaj slučaj, inspekcijske službe Ministarstva znanosti i obrazovanja su jedno, je li tu bilo elemenata nečeg drugog to treba odrediti DORH, Uskok i policija. Neka rade što trebaju”, rekao je Plenković.

Na komentar novinara kako slučaj Matijanić nije isti kao ta afera, premijer je ustvrdio kako je načelo isto jer su “inspekcije Ministarstva jedno, a drugu vrstu odgovornosti utvrđuju druga državna tijela”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja san obavija istragu iz svih kutova, ali hnd to ne zanima odveć. Svaki put kad ovi doturi ubiju nekog dobiju još para

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

New Report

Close