Plenković naveo glavne brige koje trebamo rješavati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. lipanj 2022. u 10:02
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Drugi dan samita EU-a bio je posvećen ekonomskoj situaciji u Europi, koja izaziva zabrinutost zbog posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

Premijer Andrej Plenković izrazio je u petak, nakon završetka redovitog ljetnog samita EU-a, veliko zadovoljstvo postignućima koje je Hrvatska ostvarila u prvih devet godina članstva te koracima prema ulasku u europodručje i šengen.

Europsko vijeće u petak je podržalo preporuku za ulazak Hrvatske u europodručje, a sljedeći tjedan francusko predsjedništvo će započeti proces odlučivanja o pristupanju šengenu, o čemu bi odluka trebala biti donesena najesen.

Tako bi Hrvatska 1. siječnja sljedeće godine istodobno ušla u europodručje i šengen, prostor bez kontrola na unutarnjim granicama.

“Mogu iskazati veliko zadovoljstvo. Ovaj boravak u Bruxellesu bio je izrazito povoljan i uspješan za Hrvatsku i daje nam ohrabrenje da nastavimo u tom smjeru”, rekao je Plenković.

Rekao je da će se članstvo u europodručju pozitivno odraziti na ukupni rejting Hrvatske, prije svega u ekonomskim i financijskim krugovima te da će zemlja biti privlačnija ulagačima.

U mandatu njegove vlade dvije od tri agencije podignule su kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu, podsjetio je.

“Naša otpornost kao države, društva, gospodarstva i građana na sve moguće krize bit će snažnija članstvom u eurozoni”, rekao je Plenković.

Drugi dan samita EU-a bio je posvećen ekonomskoj situaciji u Europi, koja izaziva zabrinutost zbog posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

“Svi imamo iste upitnike i brige koje treba rješavati: rast cijena energije, hrane, sirovina, građevinskog materijala, inflatorni pritisci”, rekao je Plenković.

Rekao je kako želi da se na razini EU-a zajednički rješava i ograničava rast cijena energenata zajedničkom nabavom i mehanizmima kako bi se izbjegle špekulativne pojave na tržištima te osiguralo dovoljno energenata po priuštivim cijenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close