Plenković najavio ukidanje PDV-a na donacije: ‘To je još jedna važna gesta…’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2021. u 13:33
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

I Udruga Glas poduzetnika je prije nekoliko dana poslala dopis Vladi i Ministarstvu financija u kojemu smo zamolili da se rasterete tvrtke koje nesebično pomažu građanima iz Sisačko-moslavačke županije.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio izmjenu Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojom će donacije isporučene na područje pogođeno katastrofalnim potresom biti oslobođene plaćanja PDV-a.

“Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju Covida-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice”, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

Podsjetimo, krajem prošle godine Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od Vlade je zatražila prestanak obračuna poreznih i ostalih davanja na donacije za područja pogođena potresima, ponajprije obračun i plaćanje PDV-a na isporuku dobara i usluga.

Trenutno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a, no donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja. Stoga su poslodavci apelirali da Vlada donese odluku da se “u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa”.

I Udruga Glas poduzetnika je prije nekoliko dana poslala dopis Vladi i Ministarstvu financija u kojemu smo zamolili da se rasterete tvrtke koje nesebično pomažu građanima iz Sisačko-moslavačke županije.

U ime svih onih koji doniraju u robi i novcu zamolili su da se izmijene odluke u kojima bi se uredili porezno priznati rashodi. Osim toga, tražili su da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close