Plenković najavio pomoć proizvođačima svinja zbog širenja afričke svinjske kuge

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. srpanj 2023. u 17:01
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da će Vlada osigurati novčanu pomoć proizvođačima svinja koji su pogođeni posljedicama širenja afričke svinjske kuge (ASK), i to u vrijednosti većoj od 8 milijuna eura, a uključivat će pomoć za eutanaziju životinja, naknade proizvođačima i lovoovlaštenicima.

“Hrvatska se suočava s afričkom svinjskom kugom, koja predstavlja ozbiljan ekonomski i sanitarni rizik za naš sektor svinjogojstva te se poduzimaju sve mjere da se ona ograniči i suzbije. To se posebno odnosi na istok zemlje, odnosno Slavoniju, gdje je koncentrirano gotovo 70 posto našeg svinjogojstva”, izajvio je Plenković u uvodu sjednice Vlade.

Kako je istaknuo, Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju od pojave prvog slučaja te bolesti u Hrvatskoj početkom lipnja te aktivno i promptno provodi sve nužne mjere kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje.

“Premda ova bolest nije opasna za ljude, riječ je o visoko zaraznoj bolesti za svinje, čiji se virus širi i preko čovjeka, pa je tim više teško spriječiti njezino širenje. Nažalost, smrtnost zaraženih svinja u roku od dva tjedna iznimno je visoka, zbog čega je od presudne važnosti da se poduzmu sve potrebne mjere za njezino suzbijanje kako bi se što više zaštitio sektor svinjogojstva”, izjavio je premijer.

Podsjetio je da je u prvim danima od izbijanja te bolesti osnovan nacionalni krizni stožer za suzbijanje ASK-a, koji ovisno od stanja na terenu, poduzima daljnje mjere i aktivnosti u borbi protiv širenja te bolesti. Kazao je i da će Vlada danas donijeti odluke i zaključke kojima će se osigurati novčana pomoć proizvođačima radi ublažavanja teških posljedica širenja ASK, u vrijednosti većoj od 8 milijuna eura.

“To uključuje pomoć za eutanaziranje životinja, naknadu proizvođačima uslijed otežanog prometa, kao i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja ASK. Pojedinačne isplate isplate neće biti manje tržišne vrijednosti gubitaka. Svjesni smo da je malim proizvođačima gubitak njihovih svinja veliki financijski teret zbog čega im Vlada priprema pomoć u obliku posebnih novčanih naknada”, rekao je Plenković.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svinjska kuga je vrlo ozbiljno pitanje

New Report

Close