Plenković: Minimalnu plaću ćemo podignuti sa 700 na 840 eura bruto

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2023. u 10:19
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Povećanje minimalne plaće jedna je od tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

“Minimalnu plaću ćemo podignuti sa 700 na 840 eura bruto. U sedam godina smo je udvostručili, povećanje za 103 posto u odnosu na 2016. Studentsku satnicu koja iznosi 4,48 povećat ćemo na 5,25 eura. To dajemo kao doprinos građanima koji imaju najmanja primanja”, rekao je Plenković.

Premijer je kazao da će Vlada donijeti i Zakon o hrvatskom jeziku ‘Cilj je da se očuva dragocjena vrijednost jezika kao nasljeđa, a da se osigura njegov razvoj ukorak sa razvojem svijeta jer je jezik živ’, kazao je Plenković.

Govorio je i o potpisivanju dodataka kolektivnom ugovoru za javne i državne službenike i namještenike. “Vrlo brzo je postignut dogovor – porast će osnovica za 5 posto i bit će isplaćena u listopadu za studenome, božićnica raste an 300 eura te uvođenje uskrsnice od 100 eura. Pokazali smo da nakon sedam godina suradnje i povjerenja radimo maksimalno napore kako bi povećali plaće u državnom i javnom sektoru. Dovodimo se u poziciju da će u slejdećih nekoliko mejseci zaposleni imati nekoliko sukcesivnih povećanja”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnje događaje u Saboru.

“Zahvaljujem potpredsjednicima vlade koji su bili sa mnom u Saboru, velikom dijelu zastupnika i oporbe koji se nisu upustili u ovaj opstrukcijsko-destrukcijski primitivni način djelovanja i nisu dopustili da se na uobičajeni način predstavi izvješće o radu vlade. Poslali su time nekoliko poruka, poruku očaja i nestrpljivosti, htjeli su neviđenim korištenjem stanki odgodili održavanje te točke dnevnog reda jer ih valjda boli čuti ono što je vlada radila, poslali su poruku rušenja ugleda hrvatskih institucija, poslali su poruku hrvatskoj javnosti kako žele kaos i anarhiju i nastojali su onemogućiti ono što je vlada radial proteklih sedam godina.

Međutim nisu u tome uspjeli, kad smo shvatili da su mikrofoni dobri i da se sve čuje, održao sam govor jer je javnost čula sve ono što radi vlada za njihov boljitak i za njihov standard, unatoč dakle lupanju 20-ak zastupnika.

Važno je da javnost to vidi, da zna na koga se treba osloniti kad je kriza, što je alternativa i tko su protagonisti… Ovo jučer je loše za njih i loše za percepciju politike, ali za nas koji radimo to je dobro. Naša su postignuća još vidljivija, nisu ih sakrili nego su pokazali svoju sramotu”, rekao je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close