‘Plave kacige’ doprinose spašavanju umjetničke baštine

Autor: Marta Duić , 10. siječanj 2021. u 22:00
Talijanski eksperti u petrinjskom kraju pregledat će uništene objekte baštine/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Riječ je o radnoj skupini koju je Unesco uspostavio 2015. godine kao odgovor na neprestane nemire ISIS-a.

Nakon što je među prvim zemljama pomogla slanjem sto vojnih šatora, Italija šalje grupu stručnjaka koja će pomoći u zaštiti umjetničke baštine Petrinje i okolice.

Prvi tim Plavih kaciga za kulturu stigao je iz Italije u nedjelju s ciljem osiguranja, spašavanja i moguće restauracije umjetničke baštine na području pogođenom potresom.

Riječ je o radnoj skupini koju je Unesco uspostavio 2015. godine kao odgovor na neprestane nemire ISIS-a u “kolijevci civilizacije” u Mezopotamiji, od Mosula do Palmire. Prva interventna skupina formirana je 2016. godine prema dogovoru Unescoa i talijanske vlade.

Ova prva misija Plavih kaciga za kulturu u Hrvatskoj trajat će tjedan dana, a provodit će je isti tim poslan u Libanon nakon eksplozije u centru Beiruta lanjskog kolovoza. Nakon prve izvidničke misije u Hrvatsku će doći i drugi kontingent talijanskih Plavih kaciga.

Uz to, u znak podrške, Veleposlanstvo Italije u Zagrebu pokrenulo je prikupljanje sredstava za pomoć hrvatskim institucijama u naporima vezanima za obnovu.

“Suosjećamo jer smo bliski ne samo povijesno, već i zahvaljujući mnogim zajedničkim projektima na Jadranu te i zato što Italija ima svježa sjećanja na seizmičke katastrofe. Svoja iskustva želimo podijeliti s hrvatskim prijateljima”, poručuje veleposlanik Italije u Zagrebu Pierfrancesco Sacco.

Komentirajte prvi

New Report

Close