Plastični biznis raste, otpad je izazov

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2015. u 11:00
Lanjska proizvodnja proizvoda od plastike i gume dosegnula je 158.577 tona, Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

HGK se zauzima za odvojeno prikupljanje i sortiranje plastike kao put do nove sirovine.

Industrija plastike jedna je od rijetkih gospodarskih djelatnosti koja iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje i izvoza, iznimka su samo 2009. i 2010., što je posljedica krize, no 2011. je opet evidentiran rast. Proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda od plastike i gume lani je iznosila 158.577 tona, dok je 2006. bila 96.790 tona, što znači da je u međuvremenu ta gospodarska grana ostvarila rast od 39 posto, dok je taj porast u odnosu na 1988. i veći, stoji u analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja navodi uz ostalo da je u toj grani registrirano 615 tvrtki, što je 5,6% posto tvrtki u prerađivačkoj industriji.

Polimerni su materijali idealno rješenje u ekonomskom, ekološkom i socijalnom smislu, što potvrđuju učinkovito izolirane zgrade, lagana i sigurna ambalaža, lakši i tiši automobili. Lagani su i imaju izvrsna izolacijska svojstva, navodi se u analizi. Njihov se otpad može i materijalno i/ili energetski zbrinuti. Za njihovu se proizvodnju koristi samo četiri-pet posto prirodnih resursa, nafte ili plina.

 

615 tvrtki

u Hrvatskoj registrirano je u industriji plastike

Postoje razne mogućnosti zbrinjavanja otpadne plastike, a Udruženje industrije plastike i gume HGK zauzima se zalaže za uspostavu sustava koji bi omogućio kvalitetno zbrinjavanje ukupnog otpada od plastike. Odvojenim prikupljanjem i kvalitetnim sortiranjem može se dobiti sekundarna sirovinu za proizvodnju novih proizvoda (reciklaža) ili raspoloživu energiju (alternativno gorivo u industriji, toplina), kaže pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK i tajnica Udruženja industrije plastike i gume HGK Gordana Pehnec Pavlović.

Odlagališta su pak najmanje poželjna opcija zbog emisija stakleničkih plinova. Najpoželjniji su recikliranje, kompostiranje i energetska oporaba. Takav je otpad pogodan za sve opcije zbrinjavanja: ponovna uporaba (jednokratno i višekratno uporabivi proizvodi), reciklaža (npr. industrijski filmovi i PET boce) i oporaba (kemijska i energetska, preporuča se za miješani i nečist otpad te složene materijale).

“Industrija se želi uključiti u rješavanje problema upravljanja otpadom od plastike i gume i ponuditi svoja znanja da bi se vrijedna sekundarna sirovina maksimalno iskoristila pa se zauzimamo za destimulaciju ili čak zabranu odlaganja otpada na odlagališta“, objasnila je Pehnec Pavlović.Najavila je desetu međunarodnu konferenciju “Cirkularna ekonomija i industrija plastike i gume”, koja će se održati u listopadu, a na njoj će sudjelovati važni gosti iz EK, kao i predstavnici komunalnih poduzeća i industrije iz Hrvatske i EU. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koje prikriveno reklamiranje reketarske HGK! Da HGK čemu valja poslovala bi na komercijalnim osnovama! Ovako nam neki uhljebi prodaju nepotrebnu pamet za otete novce! Fuj!

Ovaj sistem otkupljivanja otpadne ambalaže je smijeh.

Na otoku Pagu uopće ne primaju plastične boce.

Molio bi inspektora zaštite okoliša da dođu u Konzum u Novalji, kao i svim susjednim dućanima.

To je lijepo da prave biznis sakupljanja boca s domaćim ljudima, ali što je preveć je preveć.

Zmajoloviću gdje ti je inspekcija. U Zagreb Toweru?

Neka inspektori vide malo Sunca, jer otpadna mafija ne spava.

New Report

Close