PlanRadar digitalizira najveći infrastrukturni projekt u povijesti Tasmanije

Autor: Darko Bičak , 06. ožujak 2023. u 07:00
Foto: PD

Softver hrvatsko-austrijske kompanije koristit će se u gradnji mosta Bridgewater.

PlanRadar, austrijsko-hrvatska kompanija, čija je istoimena cloud platforma namijenjena digitalizaciji građevinskih procesa, odabrana je kao dobavljač softvera za projekt mosta Bridgewater preko rijeke Derwent u Australiji vrijedan 786 milijuna australskih dolara (500,45 milijuna eura).

Posao gradnje mosta vodi konzultantska kuća Burbury Consulting, a radi se o najvećem infrastrukturnom prometnom projektu u povijesti Tasmanije.

Zanimljivo je, što ističu i u samom PlanRadaru, da im je projekt Pelješkog mosta bila jedna od glavnih referenci za dobivanje ovog posla u Australiji. Domagoj Dolinšek, osnivač PlanRadara, kaže nam da se radi o njihovom zasad najvećem projektu u Australiji, a isto tako i jednom od najvećih u svijetu.

Crowther

Prilika za rad na bilo kojem infrastrukturnom projektu ovih razmjera je izvanredna.

Strateški iskorak
“U Australiji smo prisutni već godinu dana, a lanjskom investicijom u našu tvrtku od 69 milijuna američkih dolara omogućen je jači izlazak s europskog na globalno tržište, prije svega Sjevernu Ameriku, Bliski istok te Australiju”, pojasnio nam je Dolinšek.

Projekt novog mosta Bridgewater koristit će PlanRadar za upravljanje inspekcijama, procjenama kvalitete, upravljanjem zadacima, građevinskom dokumentacijom, revizijama gradilišta i drugim ključnim aspektima upravljanja građevinskim projektom.

Iz samog PlanRadara ističu da su oni vodeći igrač u industriji s više od 120.000 klijenata u svojoj bazi diljem svijeta koji koriste njihovu softversku platformu za upravljanje nekretninama i građevinskim projektima, a ovo im je prvi infrastrukturni mega-projekt u Australiji.

“PlanRadar se ranije koristio u sličnim projektima infrastrukture u Europi, posebice Pelješkom mostu, jednom od najvećih europskih građevinskih projekata, zajedno s njegovom okolnom mrežom cesta i tunela. Pelješki most do danas je jedan od najvećih mega infrastrukturnih projekata u južnoj Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 550 milijuna eura”, podsjećaju iz ove tvrtke sa sjedištem u Beču.

Dolinšek

Lanjska investicija u našu tvrtku od 69 milijuna USD omogućila nam je jači izlazak s europskog na globalno tržište.

Bart Crowther, regionalni voditelj PlanRadara za Australiju naglasio je važnost ovog projekta za njihovu buduću prisutnost u tom dijelu svijeta. “Prilika za rad na bilo kojem infrastrukturnom projektu ovih razmjera je izvanredna, a pozitivan učinak na tasmanijsku zajednicu, kako za 22.000 dnevnih korisnika budućeg mosta tako i za poboljšanje teretnih i logističkih ruta na njemu, iznimno nam je važan.

Radujemo se suradnji s tasmanijskom vladom i timovima Burbury Consultinga i pomoći u usmjeravanju njihovih svakodnevnih tekućih procesa inspekcije gradilišta”, kazao je Crowther. Predstavnik Burbury Consultinga rekao je da je PlanRadar izabran za ovaj projekt zbog svoje sposobnosti izvješćivanja na temelju podataka.

“Kad je došlo vrijeme da odaberemo naš softver za inspekciju projekta, jednoglasno smo odlučili koristiti PlanRadar zbog njihove jednostavnosti upotrebe i nevjerojatno detaljnih mogućnosti izvješćivanja temeljenih na podacima koji nam pomažu u boljem upravljanju pravodobnim izvješćivanjem, inspekcijama, revizijama i provjerama”, naveli su iz Burbury Consultinga.

Novi most Bridgewater zamijenit će postojeći 75 godina star most s diznim rasponom i imat će raspon od jednog kilometra. Glavni radovi na mostu su započeli lani, a procjenjuje se da će biti dovršen 2024. godine. Riječni prijelaz između Bridgewatera i Grantona u Tasmaniji ima dugu povijest te je prvi most otvoren 1848.

Postojeći most Bridgewater izgrađen je 1946. i četvrti je most na ovom mjestu. Planiranje zamjene mosta Bridgewater počelo je prije više od 20 godina, s mnogo različitih dizajna i planova razvijenih tijekom tog vremena, a aktulani projekt je kompletiran i konačno odobren 2018.

500

milijuna eura vrijedan je projekt novog mosta Bridgewater na kojem radi i PlanRadar

Od A do Ž
Austrijsko-hrvatski startup PlanRadar, nastao iz ideje građevinara i osnivača Domagoja Dolinšeka, a omogućuje vođenje cjelokupne dokumentacije o građenju preko mobitela, tableta i računala, a koristi se u građevinskoj industriji i na tržištu nekretnina.

Digitalizacijom tijeka rada PlanRadar smanjuje učestalost pogrešaka, štedi vrijeme svim uključenim stranama i omogućuje enormna povećanja učinkovitosti: korisnici navode da uštede prosječno sedam radnih sati svaki tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close