Planirani iznos 135 milijuna eura

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 01. studeni 2016. u 21:59
Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA-e/ Anto Magzan/PIXSELL

Zajedničko ulaganje ENNA i VTTI.

Energia naturalis (ENNA), nekadašnji PPD, i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Kako su priopćili iz ENNA-e riječ je o jednoj od najvećih privatnih investicija u zemlji čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol dana. Navode kako će distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno pridonijeti energetskoj neovisnosti RH.

Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe. U rujnu je dovršena izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate. Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta, kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

"VTTI s velikim zadovoljstvom ulazi na jadransko tržište, uz podršku našeg partnera u ovom zajedničkom pothvatu. Objekt će pridonijeti energetskoj trgovini u regiji tako što će se izgraditi siguran i učinkovit terminal", izjavio je Rob Nijst, predsjednik Uprave VTTI-a. "Drago nam je da smo u Hrvatsku doveli pouzdanog i jakog partnera s kojim imamo odličnu suradnju. Zajednički ćemo raditi na razvoju potencijala Luke Ploče kao jake mediteranske luke", rekao je Pavao Vujnovac predsjednik Uprave ENNA-e.

Komentari (1)
Pogledajte sve

poštovani kolege,

ima li netko saznanja jesu li investicije u Luci pri kraju? Vidi li se kakav napredak….

Srdačan pozdrav dioničarima

P.S. Tijekom svibnja AZ OMF je pojačao broj dinica LKPC

New Report

Close