Planira se uvođenje odgode plaćanja i vaučera ako energija poskupi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2021. u 10:13
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Francuska je najavila da će svim građanima koji imaju prihode do 2000 eura mjesečno i koji već ostvaruju pravo na jednokratni vaučer od 150 eura isplatiti dodatni vaučer od 100 eura koji bi im trebao olakšati prilično velik rast troškova režija. Česi su najavili da će privremeno obustaviti naplatu PDV-a na električnu energiju i plin.

Nakon što je uvedeno ograničenje cijene goriva Ministarstvo gospodarstva razmišlja o novim alatima koji bi olakšali građanima mogući rast troškova režija, piše u subotu Jutarnji list.

Nakon što je Europska komisija prošli tjedan donijela set mjera koje članice mogu primijeniti kako bi građanima olakšale naglo poskupljenje energenata, mnoge zemlje EU već su se odlučile za neke od njih te preusmjerile novac iz svojih budžeta kako bi ih implementirale, navodi dnevnik.

Primjerice, Francuska je najavila da će svim građanima koji imaju prihode do 2000 eura mjesečno i koji već ostvaruju pravo na jednokratni vaučer od 150 eura isplatiti dodatni vaučer od 100 eura koji bi im trebao olakšati prilično velik rast troškova režija. Česi su najavili da će privremeno obustaviti naplatu PDV-a na električnu energiju i plin.

Hrvatska je u međuvremenu dekretom ograničila cijene goriva, no Jutarnji list je zanimalo namjerava li Ministarstvo gospodarstva uvoditi neke od predloženih mjera Komisije za borbu protiv rasta cijena energenata, koji će itekako utjecati na poskupljenje režijskih troškova gotovo svih građana.

Kako su pojasnili iz institucije kojoj je na čelu Tomislav Ćorić, Hrvatska planira uvođenje mjera s ciljem olakšavanja trenutne situacije, a one će se prije svega odnositi na mjere iz segmenta nadzora cijena ili računa te odgode plaćanja.

“Riječ je o aktivnostima koje može pokrenuti isključivo regulatorna agencija. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom razmotriti na koji je način te mjere moguće primijeniti u Hrvatskoj. Tu je i pitanje potencijalnih vaučera, koji se mogu financirati iz socijalne naknade u sklopu socijalne politike”, stoji u odgovoru iz Ministarstva gospodarstva, iz kojeg upozoravaju da je uvođenje navedenih mjera moguće u slučaju da dođe do pogoršanja situacije s cijenama, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close