Planira se postavljanje stotine kamera koje će nadzirat brzinu na autocestama u Hrvatskoj?

Autor: Josip Bohutinski/VL , 04. srpanj 2019. u 13:26
Foto: Borna Filic/PIXSELL

A brzina na autocestama kontrolirat će se na tri načina.

Hrvatskim autocestama jučer je otvoreno nadmetanje za izradu izvedbenog projekta implementacije sustava za nadzor brzine na autocestama. Procijenjena vrijednost te usluge iznosi 975.000 kuna bez PDV-a, a na natječaj su stigle dvije ponude, piše Večernji list.

Zagrebačka tvrtka Prospectus ponudila je da će taj izvedbeni projekt izraditi za 780.000 kuna, dok je zajednica tvrtki Elipsa-SZ i Aztek ponudila 619.000 kuna. HAC je otvaranjem ponuda na ovom nadmetanju napravio korak bliže prema uvođenju kamera za nadzor brzine na svojim autocestama. U međuvremenu se tom projektu priključila i tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb.

Izvedbeni projekt trebao bi biti gotov na jesen, a nakon toga slijedi nadmetanje za nabavu tehnologije. Očekuje se da će kamere za nadzor brzine na prvim sektorima autocesta biti postavljene prije početka iduće turističke sezone. Izvedbeni projekt dat će odgovor koliko će točno kamera biti postavljeno, no HAC-ova je procjena da će biti nekoliko stotina kamera.

A brzina na autocestama kontrolirat će se na tri načina. Jedan je mjerenje brzine u presjeku ceste, odnosno postavljanje kamera kod tunela, mostova… koje će mjeriti brzinu kretanja vozila. Drugi način je utvrđivanje prosječne brzine između dviju točaka na temelju podatka koliko je vozilu trebalo vremena da prijeđe određenu dionicu autoceste. Treći je način postavljanje prenosivih kamera ispred zona privremenih radova na autocestama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

zašto bi se ljudi onda uopće vozili i skupo plaćali po npr. istarskom ipsilonu gdje je ograničenje smiješnih 110 na sat???….lijepo će se sav taj promet preseliti s autocesta na lokalne ceste te ih totalno zagušiti….to je kad političari samo idu represijom prema građanima….”pozdrav” hdz-u i plenkoviću!!! 👎👎👎👎👎👎👎

New Report

Close