Plan za štednju: U ovom gradu javna rasvjeta će se paliti kasnije i gasiti ranije, ni Advent neće biti tako blještav

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2022. u 11:01
Foto: Pixabay

U suradnji s HEP-om, razmatraju mogućnosti uštede na električnoj energiji potrebnoj za javnu rasvjetu.

Uslijed energetske krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu, ušteda energije i smanjenje potrošnje na svim razinama jedna je od glavnih tema na razini cijele Europske unije, a među ostalim mjerama koje se predlažu je i smanjenje intenziteta javne ravjete.

U Rijeci su takve rasprave također prisutne, kao i upiti građana na službenim web stranicama Grada Rijeke o mogućem smanjenju potrošnje energije u javnoj rasvjeti u gradu, ali i na riječkoj zaobilaznici koja, doduše, nije pod upravljanjem Grada već Hrvatskih autocesta. Dio građana traži da se rasvjeta reducira, dio je protiv toga, no uštede će vjerojatno morati biti postignute, piše Novi list.

Inače, Grad Rijeka u sustavu javne rasvjete ima 15.950 rasvjetnih tijela, 344 kilometra naponskih vodova i 319 napojnih točaka. Instalirana snaga javne rasvjete je ukupno 2,33 megavata (MW), a godišnja potrošnja u 2021. godini iznosila je 8,6 gigavatsati (GWh), što je gradski proračun, odnosno građane Rijeke stajalo 6,6 milijuna kuna. Sa sadašnjom cijenom koju Grad plaća za električnu energiju, od 0,9967 kuna po kilovatsatu (s PDV-om), godišnja potrošnja iznosila bi oko 8,5 milijuna kuna.

Direktor Energa Sanjin Kirigin kaže kako se već neko vrijeme, u suradnji s HEP-om, razmatraju mogućnosti uštede na električnoj energiji potrebnoj za javnu rasvjetu u Rijeci

“Još nismo odredili točan model uštede, ali najvjerojatnije će se postići na način da će se javna rasvjeta paliti nešto kasnije u večernjim satima, a gasiti nešto ranije ujutro već sa pola sata kraćim radom javne rasvjete možemo postići značajne uštede. O svemu razgovaramo s HEP-om i moramo točno utvrditi koje su opcije moguće a koje nisu. Što se tiče prijedloga da se gasi svako drugo rasvjetno tijelo u pojedinim ulicama, to tehnički nije moguće, tako da se o tome nije ni raspravljalo”, rekao je Kirigin.

Ovogodišnji Advent bit će i u Rijeci u znaku štednje električne energije pa se tako može očekivati i nešto manje blagdanskog blještavila. Naime, u Gradu Rijeci kažu da su radove iluminacije i dekoracije za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane u istom obimu kao i prijašnjih godina. No, s obzirom na aktualnu energetsku krizu i potrebu za štednjom energije, Grad Rijeka će tijekom predstojećih blagdana skratiti periode u kojima je uključena rasvjeta te po potrebi i dodatno reagirati. Kada konkretno, za sada još nisu iskomunicirali. Dodali su i kako su programom održavanja komunalne infrastrukture unutar Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke osigurana sredstva za utrošak struje povodom iluminacije i dekoracije u iznosu od 55.500 kuna.

U Turističkoj zajednici grada Rijeke, koja provodi natječaj za davanje u zakup adventskih kućica na nekoliko lokacija u gradu, naveli su pak, kako će zakupci kućica bit limitirani u potrošnji električne energije, odnosno dobit će preporuke za smanjenje troškova.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close