Olenik Staničić najavljuje uvođenje nagrade za domaće radnike u svojoj grupaciji

Autor: Ana Roksandić , 02. ožujak 2024. u 08:04
Na panelu se raspravljalo kako motivirati domaću radnu snagu za rad u turizmu/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Na panelu je naglašeno da radnici moraju osjetiti poštovanje poslodavaca.

Manjak radne snage u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu jedna je od ključnih prepreka većem razvoju gospodarstva u Hrvatskoj. U sektoru hotelijerstva i turizma dolazi do problema i u kvaliteti i u kvantiteti radnika.

O potencijalnim rješenjima ovog problema na panelu pod nazivom ‘Nikad bolje plaće, a nikad manje radnika’ u organizaciji Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske sudjelovali su Barbara Olenik Staničić, kadrovska direktorica u Jadran d.d. Crikvenica i Dalibor Matovina, direktor operacija u Aminess hotelima i kampovima.

Porast radnih dozvola
Olenik Staničić napomenula je kako je u hoteljerstvu došlo do povećanja plaća. Bruto iznos plaće bio je u prosjeku 1800 eura od siječnja do studenog 2023. godine. U usporedbi s 2022. godinom, to je povećanje plaće od 20 posto, no radnika i dalje kronično nedostaje. Najtraženija zanimanja u sektoru hrane i pića su konobari, barmeni i kuhari.

Rješenje su mnogi poslodavci pronašli u inozemstvu. Tijekom 2023. godine izdano je preko 172 tisuće radnih dozvola za strance, od toga na sektor turizma otpada gotovo 46 000 dozvola i to je porast od 10 posto u odnosu na prijašnju godinu.

Još uvijek najveći broj stranih radnika dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije, no broj radnika iz azijskih zemalja poput Nepala i Indije sve je veći.

Upitana jesmo li mogli spriječiti toliki uvoz radne snage, redovita profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Kristina Črnjar je kazala: “Taj problem smo teško mogli spriječiti, jer toliko domaćeg stanovništva u tako kratkom roku jednostavno nismo mogli pronaći za sva novootvorena radna mjesta”.

Matovina je naglasio kako se sada naglašavaju nikad bolje plaće u sektoru hrane i pića u hotelu, no nekoć su te plaće bile jako male, uz to smještaj i odnos prema radnicima iz tog sektora bio je ispodprosječan.

“To nas je sve skupa dovelo tu gdje jesmo. Udio plaće u prihodima u Hrvatskoj je oko 20 posto, a u inozemstvu je oko 35 posto. Da, različite su porezne politike, no sustavno je to godinama išlo u tom pravcu da ostanemo bez mladih zainteresiranih za taj posao”, komentirao je Matovina.

Borba za strance
Naglasio je kako je iznimno važno da je radnici osjećaju poštovani od strane poslodavaca, posebice po pitanju smještaja i prehrane, a kako bi dodatno motivirali domaće radnike. Olenik Staničić napominje uvođenje nagrade za domaće radnike u svojoj grupaciji. Poslodavci na njih stavljaju naglasak, jer još uvijek većinski oni rade s gostima, dok su stranci na ‘pozadinskim’ poslovima.

No inflacija stranih radnika već je pokazala koliko su potrebni hrvatskom turizmu, ali ne samo njemu. Bernard Zenzerović, direktor UPUHH-a Udruga poduzetnika u hotelijerstvu je kazao: “Za strane radnike borimo s drugim europskim zemljama poput Italije, Njemačke i Austrije. Bitno je da kad su se poslodavci s njima dogovorili, da imamo što bržu i efikasniju administraciju. Naravno, moraju se poštivati procedure, ali samo želimo da budu što je brže moguće”.

Komentirajte prvi

New Report

Close