‘Plaće inženjerima trebaju biti 30 do 50 posto veće’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2022. u 22:00
Zdravko Jurčec, čelnik HIS-a/Ž. Bašić/PIXSELL

Ovogodišnji Dan bio je posvećen dugoročnom osmišljavanju podizanja konkurentnosti inženjerske struke na domaćem i svjetskom tržištu.

Plaće inženjera treba povećati za 30 do 50, posto, a i dalje nam pored uvezenih tridesetak tisuća inozemnih radnika u građevinarstvu nedostaje još 20 tisuća, istaknuto je na Danu inženjera Hrvatske održanom u srijedu u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS).

Ovogodišnji Dan bio je posvećen dugoročnom osmišljavanju podizanja konkurentnosti inženjerske struke na domaćem i svjetskom tržištu.

Naglasak je bio na neiskorištenim nacionalnim bogatstvima te ukazivanju što domaća STEM industrija može učiniti da se ona stave u funkciju održivog razvoja.

Predsjednik HIS-a Zdravko Jurčec rekao je da je hrvatska inženjerska struka u dvije godine, tj. od niza potresa, pokazala koliko je važno imati domaće znanje, koje se u teškim trenucima može brzo staviti u funkciju i ponuditi rješenja za hitnu, ali i trajnu sanaciju šteta.

“Sada je pred nama jedan od najznačajnijih razdoblja za oporavak gospodarstva, koji će biti i veliki izazov za hrvatsko inženjerstvo”, naveo je Jurčec.

Upozorio je i da je žalosno da se nitko iz nadležnih hrvatskih institucija nije upitao što znači odlazak inženjera u inozemstvo i koliko nas je dosad stajao odljev STEM resursa.

Komentirajte prvi

New Report

Close