Plaće i poslovi više od 225.000 ljudi ugroženi su zbog korone, jedan je ključni problem

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2021. u 09:16
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Model pokazuje da je nešto manje od 30 posto svih relevantnih poslovnih subjekata značajnije pogođeno najnovijom krizom.

Gotovo 70.000 subjekata koji zapošljavaju 225.000 zaposlenika značajnije je pogođeno pandemijom korona virusa, pokazuje najnoviji Model procjene rizika u uvjetima pandemije korona virusa koji je objavio analitički tim portala fininfo.hr.

Kako ističu u priopćenju, model pokazuje da je nešto manje od 30 posto svih relevantnih poslovnih subjekata značajnije pogođeno najnovijom krizom. Poslovanje gotovo 70.000 poslovnih subjekata koji su u 2019. ostvarili ukupan prihod od 80 milijardi kuna i zapošljavaju više od 225.000 zaposlenika izloženo je u većoj mjeri pandemiji korona virusa i posljedično mogućim problemima u plaćanju pristiglih obveza, pišu 24 sata.

– Nismo baš otporni, jer se gospodarstvo u velikoj mjeri oslanja na turizam. Mjere su definitivno pridonijele tome da situacija ne bude još gora. Rast nezaposlenih ipak nije toliko velik, a poduzetnici i dalje iščekuju što će biti s pandemijom, ne samo u ovoj sezoni. Ključni problem je velika ovisnost hrvatskoga gospodarstva o turizmu, tu nam je veliki dio PDV-a zarobljen i dugoročni planovi bi se morali mijenjati – kaže za 24sata Goran Šimić, voditelj Fininfo portala.

Komentirajte prvi

New Report

Close