Plaćaju danak naglom rastu: u Zagrebu se prodaje 5-6 hostela

Autor: Marija Crnjak , 08. siječanj 2015. u 11:18
Hostel Chic u centru grada prodaje se za 4,4 milijuna kuna/Željko Lukunić/PIXSELL

Prodavatelji hostela smatraju da je država napravila propust jer nije na vrijeme ograničila broj hostela u destinacijama.

Nagli rast broja kreveta u hostelima u Zagrebu, koji je znatno premašio potražnju i uzdrmao ionako mlado domaće tržište hostelinga, na što već nekoliko godina upozoravaju turistički stručnjaci, počinje uzimati svoj danak.

Kako neslužbeno doznajemo, prodaje se pet-šest zagrebačkih hostela, koji čekaju nove vlasnike nedugo nakon otvaranja, a dva hostela iz centra grada kupce traže i preko internetskih oglasnika. Hostel "Chic" u ulici Pavla Hatza tako se prodaje za 4,4 milijuna kuna, "My Way" iz Trpimirove za 5,8 milijuna kuna. Iako vlasnici nisu bili raspoloženi za javne komentare prodaje, neslužbeno doznajemo da su financije kumovale teškoj odluci da odustanu od posla u koji su puno uložili. Niko Skrivaneli, predsjednik Udruge hostela Grada Zagreba, ističe kako se takav ishod za dio kapaciteta na tržištu očekivao, na što je Udruga već upozoravala.

Mnogima će presuditi zima, mrtva sezona u kojoj nema "backpackera", pa hostelima tako nije pomogao ni ovogodišnji rast broja gostiju za adventa. "Iako smo osjetili blagi porast broja gostiju, to je bilo tek neznatno jer je uglavnom bila riječ o hotelskim gostima. Istodobno, u Zagrebu ima jako puno kreveta u hostelima, ali i apartmanima, uključujući i nelojalnu konkurenciju koja se jeftino prodaje bez valjane kategorizacije. Tržište je naglo naraslo i dok se ne raščisti, mnogima će biti jako teško preživjeti damping i slabu popunjenost", kaže Skrivaneli. U Zagrebu je od 2011. broj hostela porastao s 11 na 40 registriranih hostela u 2014., s tim da se na online rezervacijskim portalima kao hosteli reklamiraju i mnogi drugi smještajni kapaciteti.

 

Skrivaneli

Mnogima će biti jako teško preživjeti damping i slabu popunjenost

Iako se teško pune, a neki od vlasnika hostela priznaju nam da su na Božić bili prazni, tijekom zime otvorena je većina zagrebačkih hostela. Kako bi podmirili osnovne troškove i hladni pogon, mnogi spuštaju cijene daleko ispod razine profitabilnosti. Preko portala za grupnu kupnju noćenje po osobi stoji manje od 100 kuna."Mnogi idu logikom da je zatvorena soba najskuplja soba. Zato su ostali otvoreni iako to otvara prostor za damping, koji nikome ne koristi. Većina je ostala otvorena za blagdane, očekujemo da će se neki zatvoriti tijekom veljače, najviše zbog pripreme iduće sezone", objašnjava Skrivaneli.

Prodavatelji hostela s kojima smo razgovarali smatraju da je država napravila propust jer nije na vrijeme ograničila broj hostela u destinacijama, kao što su to napravile neke destincije u Europi."Imali smo ideju napraviti obiteljski posao kojim ćemo sebi moći isplaćivati plaće i polako vraćati značajnu investiciju. No, uvjeti poslovanja na tržištu, od nelojalne konkurencije do svih davanja, od agencija do turističke zajednice, to nam ne omogućuju, unatoč odličnoj lokaciji hostela", otkriva nam vlasnik jednog hostela koji se prodaje ni dvije godine nakon otvaranja. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Jel itko od ovih vlasnika ima imalo iskustva iz turisticke branse ?

doista, istinski perverzna ideja, da “država ograničava broj hostela”. teško mi je zamisliti da to dolazi uz uma navodno privatnog poduzetnika koji ulaže svoje novce – gdje je takav mogao uopće zaraditi novca s tako izopačenim neshvaćanjem tržišne ekonomije? vjerojatno su to “odabrane obitelji”, baruni privatizacije koji su se novca i dokopali pomoću “asistiranja” političara, očito svoj uspjeh vezuju za nasilno upletanje države u tržišne odnose.

da mi je samo znati zašto je uopće toliko “poduzetnika” uložilo u hostele, a ne u mini-hotele, koji ne ovise u sezonalnom interesu studenata, dapače zagreb kao povelik grad i usto prijestolnica novopečene eu zemlje treba bi biti cijelu godinu zanimljiv “običnim” turistima.

postavio sam retoričko pitanje, jer je odgovor već poznat: potrebno je manje ulaganja, znanja, truda i pameti za hostele nego za hotele. idealno za “naš” tip “poduzentika” – što manje uložiti, a profit da bude maksimalan. i da država odmah uskoči ako nešto zapne.

kad sam već razvezao – živo me zanima, a do tog podatka će biti teško doći: ima li među tim “poduzetnicma” IJEDAN jedini da je novce zaradio u stvarno tržišnim uvjetima. dakle da nije odvjetnik, javni bilježnik, kvazimenadžer državne tvrtke ili banke, referent ono i dsz, činovnik s “unosnim hobijem”?!


Zato vam je najsigurnije ulaganje, ulaganje na tržištu kapitala.

Po mogucnosti u room/ticker gdje si ti odsjeo [emo_smijeh]

Zato vam je najsigurnije ulaganje, ulaganje na tržištu kapitala.
Malo ljudi to shvača posebno u HR.
Jedino mjesto u svijetu businessa gdje je konkurencija DOBRODOŠLA je tržište kapitala.

lp

New Report

Close