Plaća od 8000 kuna, posao ih čeka i prije svjedodžbe, no nema ih na tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2019. u 14:38
Foto: Getty Images

Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja Vlada nastoji podići stipendijama.

Interes za upis strukovnih škola sve je manji, zbog čega na Obrtničkom sajmu profesori, učenici i poslodavci osnovnoškolce pozivaju na upis obrtničkih zanimanja. Riječ je o zidarima, keramičarima, tokarima i vodoinstalaterima. 

Dominik je učenik drugog razreda srednje škole i školuje se za keramičara, a dio nastave obavlja na praksi. Nastavi li dobro raditi, njegov šef mogao bi ga, zbog nedostatka radne snage, brzo i zaposliti, javlja Dnevnik.hr.

"Nema je na tržištu, nemamo kadar koji je školovan, koji zna taj posao. Djeca ne upisuju te škole i u velikim smo problemima, a primanja su viša od 8000 kuna neto", rekao je Dominikov šef Zlatko.

Dominikovi vršnjaci na Zagrebačkom velesajmu pokazivali su osnovnoškolcima prednosti strukovnih zanimanja. "Nijedan učenik nije ostao bez posla. Ako to učenik želi, tvrtka u kojoj obavljaju praksu obično ga zadrži", rekao je Marko Šarbagi, profesor CNC operaterstva.

Uz tokare, u Hrvatskoj najviše nedostaje tesara, vodoinstalatera i automehaničara. Također, u Zagrebu prošle školske godine nije upisan nijedan zidar.

"Mi smo obrtnička, industrijska, graditeljska škola, a nismo upisali zidara. Sve nedostaje, od krova do poda", rekao je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole. Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja Vlada nastoji podići stipendijama.

Ove godine dodijeljeno ih je više od 3000 u iznosu od 9000 kuna godišnje. Za iduću godinu najavljuju udvostručenje iznosa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

He, da… jedino za vodoinstalatera, zidara i keramicara ni ne trebas ici u skolu… 2, 3.. mjeseca na dobru praksu i radi…
3 godine zivota potrositi na to je po meni blesavo… neka klinci zavrse jace skole ako imaju volje za uciti,,,, pa se poslje lako prekvalificiraju ako ce raditi te jednostavne poslove, ako ce imati vecu placu…

New Report

Close