Novi uvjeti za kategorizaciju apartmana

Autor: Marija Crnjak , 27. siječanj 2017. u 08:00
Aktualna regulativa ne odgovara zahtjevima tržišta/Goran Kovačić/PIXSELL

‘Cilj je da idemo u korak s modernim trendovima, osiguramo zadovoljstvo gostiju i otpustimo preveliko administriranje’.

Ministarstvo turizma ne odustaje od rekategorizacije obiteljskog smještaja, no ona će se provesti u skladu s novim minimalnim uvjetima koji će odgovarati zahtjevima tržišta i smanjiti nepotrebno administriranje, potvrdio nam je ministar Gari Cappelli koji je ovog tjedna započeo razgovore s predstavnicima obiteljskog smještaja iz Hrvatske gospodarske komore te savjetovališta za obiteljski smještaj Interligo.  

"U sljedeća dva tjedna ponovno ćemo se sastati i razmotriti najbolje opcije za razvoj obiteljskog smještaja. Svakako smo spremni izmijeniti pravilnike koji daju minimalne tehničke uvjete za obiteljske iznajmljivače, tako da idemo u korak s modernim trendovima, osiguramo zadovoljstvo gostiju i otpustimo preveliko administriranje prilikom kategorizacije objekata", kaže Gari Cappelli. Ističe kako je cilj suradnja s udruženjima privatnog smještaja, koji čini  polovicu smještajnih kapaciteta.

 

Cicarelli

Imamo apartmane s istim brojem zvjezdica, a različitom razinom kvalitete.

Kako je poznato, protiv ideje rekategorizacije, bez istodobne izmjene minimalnih standarda istupila je Zajednica obiteljskog smještaja Hrvatske gospodarske komore, čiji predsjednik Nedjeljko Pinezić smatra da to nije u skladu s Nacionalnim planom razvoja obiteljskog smještaja. Komora je za edukaciju i uvođenje certifikata "Izvorno hrvatskog domaćinstva", te da će rekategorizacija predstavljati nove namete i potjerati poduzetnike u sivu zonu.

Anamarija Cicarelli, vlasnica Interliga. zalaže se za rekategorizaciju koja će uvesti jednake standarde za sve smještajne kapacitete te omogućiti obiteljskom smještaju da se transformira se u jaku poduzetničku snagu turizma.

"Aktualna regulativa ne odgovara zahtjevima tržišta niti prirodi obiteljskog smještaja, a izmjene koje su se radile tijekom godina bile su uglavnom kozmetičke. Potreba rekategorizacije, svakako uz nove minimalne standarde, posebno vrijedi za kapacitete koji su davno dobili kategorizaciju, i nisu se morali prilagođavati kakvim takvim izmjenama i povećavati kvalitetu. Tako danas imamo apartmane s jednakim brojem zvjezdica, a različitom razinom kvalitete, što je zbunjujuće za goste. Svima nam je interesu da se iznajmljivačima omoguće povoljna ulaganja, dulja sezona i u konačnici bolja zarada", smatra Anamarija Cicarelli. 

Komentirajte prvi

New Report

Close