Pismo UniCredita je najava tužbe protiv Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2016. u 10:11
Foto: Pixsell

Vezano za rok u kojem je Hrvatska trebala odgovoriti Europskoj komisiji na pismo upućeno još u lipnju, a tiče se konverzije kredita u švicarskim francima, odnosno činjenice da je najveći dio troška prebačen na banke, Marić je kazao da je Europska komisija prolongirala taj rok na 30. rujan.

HDZ-ov tehnički ministar financija Zdravko Marić rekao je u subotu da je pismo koje je zbog konverzije kredita talijanski UniCredit, u čijem je vlasništvu Zagrebačka banka, jedna od osam koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite vezane uz švicarski franak, uputio Ministarstvu vanjskih i europskih poslova najava tužbe, odnosno pokretanja procesa te da je EK prolongirala do 30. rujna odgovor u vezi s konverzijom kredita u švicarskim francima.

"Ono što je stiglo od Unicredita nisam zaprimio ja, nego je zaprimilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). To je jedan poziv za sve institucije Hrvatske da se odgovori na to. Imali smo sastanak u Vladi s premijerom o tome kako se i na koji način postaviti u ovom slučaju poziva za tužbu pred međunarodnim sudovima. Ako krene arbitraža i međunarodni spor, prva je namjera zaštita nacionalnih interesa i poreznih obveznika", kazao je Marić u izjavi za novinare ispred Ministarstvom financija .

Naglasio je da i dalje stoji opcija da se kroz kompromisno rješenje nađe način koji će zadovoljiti sve strane da do tog međunarodnog sudskog procesa ne dođe. "Pismo govori da oni pokreću proces. Radi se o najavi tužbe", rekao je.

Vezano za rok u kojem je Hrvatska trebala odgovoriti Europskoj komisiji na pismo upućeno još u lipnju, a tiče se konverzije kredita u švicarskim francima, odnosno činjenice da je najveći dio troška prebačen na banke, Marić je kazao da je Europska komisija prolongirala taj rok na 30. rujan. "Naš odgovor mora proći kroz koordinacija za vanjsku politiku, to će se dogoditi krajem idućeg tjedna.  Do 30. rujna odgovorit ćemo na pismo koje smo dobili od EU-a zbog najave tužbe jedne od osam banaka", istaknuo je Marić.

Rad oko porezne reforme neće ostati mrtvo slovo na papiru

Ministar financija naglasio je da, što se tiče porezne reforme, ideja oduvijek bila da se napravi sveobuhvatna analiza poreznog sustava koja je trebala polučiti određene smjernice i sugestije što i u kojem smjeru dalje s poreznom reformom. "Pad Vlade je učinio svoje, neki su koraci i aktivnosti odgođeni, ali sav uloženi rad neće ostati mrtvo slovo na papiru, nego bi trebalo zaživjeti u praksi. Do sada nije bilo nikakvog govora i ništa povrh onoga što je bilo zapisano u programu HDZ-a, a spekulacije pojedinih poreznih oblika ne mogu komentirati, nego se samo od njih ograditi", poručio je Marić.

Ideja je, kaže, da se stvori stabilan porezni okvir koji će biti atraktivan za gospodarstvenike i građane, ali i investitore. "Trebao bi biti jednostavan", dodao je.

Istaknuo je i da porezna olakšica ili uvećanje osnovnog odbitka za uzdržavane članove i djecu nikada nije dolazila u pitanje. "U niti jednom scenariju", poručio je.

Ideja je, kaže, i da se uz ovo sve ide i s poreznim rasterećenjem, ali važnu ulogu će, naglašava, igrati dva osnovna elementa. "HDZ je pokrenuo proces formiranja nove Vlade, razgovori idu pozitivno. S druge strane, utjecat će i projekcija državnog proračuna za 2017. godinu. Ako budemo u situaciji da se Vlada formira u razumnom roku, da s ovim izmjenama završimo do kraja godine. Sve izmjene idu s početkom godine, dakle 1. siječnja 2017. godine. To su dva elementa koja će utjecati na poreznu reformu", poručio je Marić.

Spuštanjem opće stope PDV-a debelo ćemo redefinirati postojeći sustav PDV-a

Upitan kako će u procesu formiranja Vlade pomiriti s Mostom želje i prijedloge, s obzirom na to da se Most protivi poreznom rasterećenju i smanjenju PDV-a, Marić je izrazio uvjerenje da će kroz razgovor pojasniti što su sve mislili.

"Unutar sustava PDV-a postoji čitav niz nelogičnosti koji rezultiraju nepravednostima u poreznom sustavu, koje ovom poreznom reformom planiramo smanjiti. Hrvatska ima drugu najvišu opću stopu PDV-a u Europi i sigurno je ideja da se ide prema nižem. Spuštanjem opće stope PDV-a mi ćemo debelo redefinirati postojeći sustav PDV-a", ustvrdio je. 

Što se tiče proračuna za iduću godinu, namjera je, naglašava Marić, da nastave s principom koji su zacrtali ove godine, a to je kontrola rashodne strane proračuna, a sav višak od efikasnijeg ubiranja poreznih prihoda ide u smanjenje deficita.

Nije želio komentirati je li istina da je Most tražio sedam ministarstava, istaknuvši da na prethodnom sastanku uopće nije bilo razgovora o tome, nego samo o sedam točaka. 

Svi sudionici sastanka dogovorili su se da neće otkrivati detalje za vrijeme trajanja dogovora HDZ-a i Mosta nezavisnih lista. "Izborni program ostaje, pa i slogan je bio 'vjerodostojno'. Ostajemo pri svemu", rekao je Marić.

"Idemo sa snižavanjem najviše stope poreza na dohodak, dižemo prag i neoporezivi osobni odbitak", zaključio je.

Komentari (5)
Pogledajte sve

@zvonkac,

kako te nije sram izmišljati i lagati ?
Moj komentar je istinit , zadužili su nas za 100 miliardi a vjerojatno ćemo morati platiti i 8 miliardi konverzije.
Mi svi iz proračuna ćemo morati platiti , i ti i SDP i HNS i cjela Kukuriku družina.

@zvonkac,

kako te nije sram izmišljati i lagati ?
Moj komentar je istinit , zadužili su nas za 100 miliardi a vjerojatno ćemo morati platiti i 8 miliardi konverzije.
Mi svi iz proračuna ćemo morati platiti , i ti i SDP i HNS i cjela Kukuriku družina.

Pero, imaš amneziju, sada će biti kosturi koje su tvoji ostavili, oni koji su bili na vlasti preko riđih ruskih veza. Inače, jesi već našao nešto povoljno u novoj vlasti nakon par dana u središnjici. Znaš što će sada na facebooku pisati Milijan: Plenky briselski i to za koji dan.

Pero, imaš amneziju, sada će biti kosturi koje su tvoji ostavili, oni koji su bili na vlasti preko riđih ruskih veza. Inače, jesi već našao nešto povoljno u novoj vlasti nakon par dana u središnjici. Znaš što će sada na facebooku pisati Milijan: Plenky briselski i to za koji dan.

New Report

Close