‘Piloti CA rade manje od konkurencije, pa i od ugovorene norme’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2013. u 16:12
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Krešimir Kučko odbacio je optužbe Sindikata pilota i kabinskog osoblja da se uštede, koje predviđa program restrukturiranja, nastoje ostvariti isključivo na njihov račun.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa (CA) Krešimir Kučko odbacio je danas optužbe Sindikata pilota i kabinskog osoblja da se uštede, koje predviđa program restrukturiranja, nastoje ostvariti isključivo na njihov račun i ustvrdio da se program restrukturanja mora provesti inače će biti ugrožena opstojnost kompanije.

Kučko je na konferenciji za novinare odbio, točku po točku, sve optužbe dvaju sindikata, koji štrajkaju od jutros u 6 sati, i ustvrdio da bi pristajanje na njihov zahtjev da se u novom kolektivnom ugovoru zadrže prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora ugrozilo provedbu programa restrukturiranja po kojem bi kraj ove godine Croatia Airlines po prvi put dočekao u plusu.

Pohvalio se rezultatima kompanije za prvi kvartal ove godine, u kojem je broj putnika porastao za šest posto, prihod od putničkog prometa veći je za jedan posto, a operativni troškovi poslovanja manji su za pet posto, što je najbolji rezultat u povijesti CA.

Nije istina da piloti iz godine u godinu rade sve više za sve manje novaca, tvrdi Kučko.

Piloti CA rade manje od konkurencije, pa i od ugovorene norme – ona iznosi 70 sati mjesečno, a prosječna norma pilota je 60 sati.

Općenito je produktivnost u CA problematična, kaže Kučko, jer je za 10 do 15 posto niža od prosjeka članica Europske udruge zračnih prijevoznika. Razlog za to je, po njemu, preveliki broj dana godišnjeg odmora i slobodnih dana, a piloti ne pristaju čak ni na ukidanje dva tjedna godišnjih odmora u punoj turističkoj sezoni, kada kompanija ima najviše posla.

Također je zanijekao tvrdnje pilota da imaju najmanje plaće u regionalnoj avio industriji.

Prosječno neto primanje pilota CA iznosi 23.237 kuna, od čega kapetani primaju 28.853 kune, a kopiloti 17.373 kune.

Po bruto iznosu, njihova su primanja među najvećim u regiji, tvrdi Kučko.

Što se tiče stjuardesa i stjuarda, njihovo neto primanje je lani prosječno iznosilo 9439 kuna za radno mjesto kojem je uvjet SSS i poznavanje engleskog jezika.

Od toga su domaćice zrakoplova primale prosječno 11.340 kuna, a članovi kabinske posade 7523 kune.

Osim toga, iako primaju dnevnice za troškove hrane i prijevoza, poslodavac im osigurava prijevoz i hranu u zrakoplovu.

Kučko je pri tom odbacio optužbe o navodnom povećanju plaća menadžmenta, ustvrdivši da njegova plaća odlukom Vlade iznosi 3,2 prosječne plaće u Hrvatskoj, i tek je osamdeset peta po redu na listi plaća u CA.

Također nije istina da se povećao menadžment kompanije – upravo suprotno, po prvi put je top menadžment smanjen na samo tri člana, a još prije dvije godine sastojao se od sedam članova.

Osim toga, i broj direktora sektora smanjio se s 19 na 11 osoba.

Predsjednik Uprave CA naglasio je da se uštede ne mogu ostvariti bez zadiranja u primanja radnika, jer čak tri četvrtine troškova kompanije su troškovi na koje se ne može utjecati, jer se odnose na monopolne dobavljače goriva i sl.

Svega 24 posto troškova može se kontrolirati, a od toga dvije trećine su troškovi radne snage.

Govoreći o aferi odlaska na bolovanje čak 48 članova kabinskog osoblja 1. i 2. svibnja, Kučko je istaknuo da CA još nikome nije dao otkaz zbog lažnog bolovanja.

Dobili smo očitovanje Radničkog vijeća i čekamo mišljenja Ministarstva zdravlja, pa ćemo o eventualnim otkazima odlučiti "slučaj po slučaj", najavio je Kučko i time je reterirao od ranije najave Uprave da će 42 pripadnika kabinskog osoblja, za koje Uprava sumnja da su sudjelovali u nezakonitoj industrijskoj akciji, dobiti otkaz.

Uprava je jutros nastavila pregovore sa Hrvatskim sindikatom prometnih pilota i Sindikatom kabinskog osoblja zrakoplova, a nakon podnevne stanke nova runda pregovora počela je u 15 sati.

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa od jutros u 6 sati štrajkaju tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora. Zbog štrajka su otkazana 24 domaća i međunarodna leta planirana za danas, za pet letova je izmjenjen red letenja, dok se 23 leta obavljaju unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija.

Za današnje letove prijavljeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close