Pfizer će u Savskom Marofu raditi DNK predložak za cjepivo

Autor: Ana Blašković , 20. svibanj 2021. u 22:00
U svojem pogonu Hospire kompanija bi proizvodila materijal za pojedina cjepiva protiv Covida/REUTERS

EU cilja procijepiti 70% odraslog stanovništva prije jeseni da se spriječi novi, potencijalno opasniji jesenski val Covida-19.

Hrvatska bi uskoro trebala ući u krug zemalja koje proizvode komponente pojedinih cjepiva protiv Covida-19. Pfizer će u svom pogonu Hospire u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo, najavio je premijer Andrej Plenković jučer na sjednici Vlade.

“Ono što mi se čini posebno važnim je da smo dobili potvrdu od Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo”, rekao je Plenković istaknuvši da je dan ranije razgovarao s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom, ne samo o osiguranju većih doza cjepiva nego i “razdoblju koje je pred nama”.

U Pfizerovu pogonu u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo, investicija će dosegnuti 10 milijuna dolara, a zaposlit će se još 30-ak ljudi, dodao je.

Nakon debakla s isporukom Oxford-AstraZeneca cjepiva, Europska komisija je ugovorila s američkim Pfizerom dodatnih 900 milijuna doza uz isto toliko opcionalnih doza, ukupno 1,8 milijardi od prosinca 2021. do 2023.

Unatoč najavi ministra zdravstva Vilija Beroša da će se cijepiti 7 dana u tjednu po 12 sati, Hrvatska još kaska s programom cijepljenja. Prošlog tjedna premašen je broj od milijun cijepljenih prvom dozom, a zaključno sa srijedom cijepljeno je 1,109 milijuna građana jednom, a obje doze primilo je 341.008 građana.

“Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom”, rekao je Plenković i ponovno pozvao građane da se cijepe jer cjepiva ima dovoljno. Plan Vlade je do kraja lipnja procijepiti 50-55% punoljetnih građana kako bi se epidemija stavila pod kontrolu i olabavile mjere ograničenja uoči turističke sezone.

Na europskoj razini još se bruse detalji o zelenoj digitalnoj potvrdi, poznatijoj kao ‘covid-putovnici’. Ona će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv Covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

Jedno od ključnih pitanja oko kojeg nema dogovora jest zahtjev Europskog parlamenta oko besplatnih testova za sve. EU cilja procijepiti 70% odraslog stanovništva prije jeseni da se spriječi novi, potencijalno opasniji jesenski val Covida-19.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close