Petrol od RH traži 56 milijuna eura odštete

Autor: Darko Bičak , 24. siječanj 2023. u 22:00
Simona Kostrevc/I. Šoban/PIXSELL

Uputili su i inicijativu vladama obiju država za ukidanje regulacije cijena naftnih derivata.

Zbog reguliranih cijena goriva Petrol od Republike Hrvatske traži isplatu naknade štete od 56 milijuna eura.

Naime, kako su jučer objavili iz te slovenske tvrtke, koja je drugi najveći maloprodajni lanac benzinskih crpki u Hrvatskoj, već su poduzete neke konkretne mjere za nadoknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini za Sloveniju i Hrvatsku.

”Šteta je imala snažan negativan utjecaj na poslovne rezultate grupe Petrol. I u Sloveniji i u Hrvatskoj državnom su odvjetništvu dostavljeni prijedlozi za mirno rješenje spora, i to u Sloveniji u iznosu od 106 milijuna eura, a u Hrvatskoj 56 milijuna”, navode iz Petrola.

Uputili su i inicijativu vladama obiju država za ukidanje regulacije cijena naftnih derivata. Uz mjere za naknadu štete zbog reguliranih cijena energenata, dioničari Petrola su na skupštini upoznati i s ocjenom poslovanja kompanije u ovoj i prošlog godini.

“Na temelju postojećeg stanja izrađena je procjena utjecaja regulacije cijena u Sloveniji i Hrvatskoj na EBITDA grupe Petrol. Uzimajući u obzir važeće propise, negativan utjecaj propisa na EBITDA grupe bio bi 82,4 milijuna eura, od čega najveći udio, 62,5 milijuna eura, otpada na regulaciju motornih goriva u Hrvatskoj”, izračunali su u Petrolu.

“S obzirom na ulogu grupe Petrol u slovenskom i hrvatskom gospodarskom i društvenom okruženju, neadekvatan regulatorni okvir, ako ostane na snazi ​​dulje vrijeme, može imati šire gospodarske i društvene posljedice”, upozoravaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close