Petrol ne zanima istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj

Autor: Marija Brnić , 07. studeni 2021. u 22:00
Crodux je javio Vladi da odustaje od istraživanja na poljima za koja je dobio koncesiju/MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL

Razdoblje istraživanja za istražna polja traje pet godina, a u slučaju da se pronađe plin ili nafta uslijedilo bi 25-godišnje razdoblje eksploatacije.

Prije nego što je slovenski Petrol dovršio akviziciju Croduxa Derivati Dva, ta je tvrtka generala Ivana Čermaka ljetos obavijestila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da odustaje od istraživanja na dva istražna polja na kopnu S11 i S12, za koje je koncesiju dobio u kolovozu 2019.

Prema službenom pojašnjenju, iz Croduxa su najprije tražili odgodu sklapanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, a potom izvijestili da odustaju od istraživanja. Razdoblje istraživanja za istražna polja traje pet godina, a u slučaju da se pronađe plin ili nafta uslijedilo bi 25-godišnje razdoblje eksploatacije.

Dozvola Vlade bila je preduvjet za otvaranje postupka pregovora oko ugovora, nakon čega je trebalo uslijediti i potpisivanje ugovora, no iz Croduxa su se najprije pozvali na poteškoće zbog pandemije koronavirusa, te su zatražili odgodu zaključenja ugovora, a potom odustali.

Obavijest o tome je Ministarstvu stigla 7. lipnja, a Čermak se s pozicije predsjednika Uprave Croduxa, koji je bio u postupku preuzimanja od Petrola, povukao ranije, 1. lipnja pa očito novi vlasnik Croduxa nema interes za istraživanje.

Nakon odustajanja, aktivirano je bankovno jamstvo kojim je u državni proračun sjelo 3,75 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close